Acasă Politic Vlad Filat critică reforma educațională a guvernării Sandu: ”Educația este lăsată intenționat...

Vlad Filat critică reforma educațională a guvernării Sandu: ”Educația este lăsată intenționat la urmă”

0

Fostul premier Vlad Filat a realizat o analiză critică a situației sistemului educațional din Republica Moldova, evidențiind incongruențele dintre declarațiile de sprijin pentru educație ale actualei guvernări și realitatea cu care se confruntă profesorii și elevii. În cadrul declarațiilor sale, Filat a subliniat că educația reprezintă „proiectul de suflet” al președintei Maia Sandu, dar a contestat eficiența și consecvența politicilor implementate.

Filat a început prin a evidenția scăderea numărului de profesori în ultimii patru ani, menționând că, în ciuda anunțurilor de majorare a salariilor cu 15%, numărul total de profesori a scăzut cu 2.600.

„Ce folos are un salariu majorat când numărul cadrelor didactice se diminuiază constant?” a întrebat retoric fostul premier.

De asemenea, Filat a criticat investițiile în educație, menționând că, în perioada menționată, numărul școlilor din țară a scăzut cu 65, iar 4 școli profesionale au fost închise.

„Pentru cine sunt aceste investiții, dacă numărul elevilor din afara Chișinăului a scăzut cu 11.200?” a adăugat acesta.

Unul dintre cele mai alarmante aspecte menționate de Filat a fost migrarea elevilor. În perioada 2020-2024, au plecat din țară peste 14.000 de copii de vârstă școlară, lăsând în urmă nu doar un gol în sistemul educațional, ci și un număr semnificativ de profesori, care au fost afectați de aceste pierderi.

În analiza sa, Filat a subliniat că, deși se oferă indemnizații tinerilor profesori care aleg să lucreze în zone rurale, numărul acestora a scăzut dramatic, iar mulți se îndreaptă spre alte oportunități, inclusiv migrarea în străinătate.

„68.000 de copii care ar fi trebuit să fie în țară sunt plecați peste hotare”, a spus el, explicând că această situație afectează grav viitorul educațional al țării.

Fostul prim-ministru a subliniat de asemenea impactul inflației asupra salariilor profesorilor, arătând că, în realitate, profesorii câștigă cu 8% mai puțin decât în 2020, chiar dacă salariile brute au crescut.

„Puterea de cumpărare a scăzut, iar profesorii au sărăcit”, a explicat Filat.

În final, el a tras un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă educația în țară, afirmând că ponderea cheltuielilor pentru educație în bugetul public național a scăzut semnificativ, ceea ce arată că „educația nu este o prioritate pentru Maia Sandu”.

El a promis că va prezenta ulterior o analiză a situației din sistemul universitar și cel al cercetării.

De precizat este faptul că această analiză se alătură îngrijorărilor exprimate de mulți cetățeni cu privire la condițiile și calitatea educației în Republica Moldova, evidențiind nevoia urgentă de reforme consistente și concrete.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.