Acasă Istorii din spatele culisei VIDEO // Viorel Morari critică raportul de activitate al procurorului general și...

VIDEO // Viorel Morari critică raportul de activitate al procurorului general și prezintă probe, acuzându-l de duble standarde și incompetență

1

Actualul procuror general aplică duble standarde în gestionarea dosarelor dar și atunci când face declarații publice. De această părere este procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupției, Viorel Morari. În cadrul unei conferințe de presă, Morari declară că procurorul general nu are competențe de a prezenta rezultate pe investigarea dosarelor și asta pentru că nu ar fi avut niciodată activitatea de investigator, subliniind faptul că Stoianoglo ar fi deținut funcții manageriale.

Viorel Morari a organizat o conferință de presă miercuri, 2 decembrie subliniind faptul că apariția sa a fost ghidată de doi factori.

În primul rînd, afirmațiile lui Platon Veaceslav la un post de televiziune local referitor la implicarea subsemnatului în anumite evenimente din viața socială. Dar și faptul că astăzi devine un trend – persoane asupra cărora planează anumite suspiciuni să vorbească în locul procurorilor.
În al doilea rînd, breafing-ul de presă organizat de Procurorul General Stoianoglo Alexandr privind realizările sale la un an de exercitare a funcției, a menționat șeful suspedat al PA.

În continuare, Viorel Morari a ținut să facă o paralelă între declarațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo, făcute în cadrul briefingului de marți, 1 decembrie unde și-a prezentat ”reușitele” la un an de mandat și acțiunile pe care le fac procurorii în dosarele intentate pe numele familiei Morari. Astfel, argumentând faptul că declarații făcute de Stoianoglo cu privire la faptul că acuzatorii de stat se conduc stict de lege și nu se mai persecută oamenii de afaceri – sunt niște minciuni.

Vă aduc exemplu dosarul pornit pe compania fratelui meu. În primul rând cauza penală nu putea fi pornită fără ca să existe un act eliberat de FISC în care să fie constatat că există suspiciuni în circuitul financiar al companiei. Acest lucru s-a făcut mai târziu și s-a constatat că compania fratelui meu a achitat în surplus impozite la bugetul de stat, fapt care a dus la scoaterea mea de sub urmărire penală”, a declarat Viorel Morari. 

Și asta nu este tot. Familia Morari s-ar fi ales cu o altă cauză penală, despre care nu se cunoștea în spațiul public. Este vorba despre o cauzăprnală pornită pentru păstrarea munițiilor. Viorel Morari susține că și aceasta este ilegală.

„Această cauză penală a fost pornită în rezultatul efectuării perchezițiilor pe cauza penală pe faptul îmbogățirii ilicite și spălare de bani în privința lui Viorel Morari și membrii familiei sale. În timpul perchezițiilor au fost găsite două cartușe de armă de vântăoare, or, această armă este deținută perfect legal la fel ca și muniția pentru ea, susține Procurorul-șef suspendat al PA.

În cazul cauzei penale, pornită pe faptul spălării banilor în privința familiei Morarri ilegal ar fi fost recunoscut în calitate de bănuit cumnatul lui Viorel Morari pentru faptul cumpărării și vinderii în același an a automobilului de model Skoda Superb, anul producerii 2008, la același preț de 200 000 lei.

Tot în aceiași cauză penală, calitatea de învinuit o are contabilul firmei „Irarom-Grup” S.R.L. și mama mea – Morari Eugenia, iar eu și fratele suntem scoși de sub urmărire penală a supliniat Viorel Morari.

Pentru a demonstra netemeinicia învinuirii mamei în faptul spălării banilor și a combate alegațiile Procurorului General Stoianoglo Alexandr precum că mama nu a avut venituri legale, fostul șef de la PA a prezentat dovezi ale transferurilor din Portugalia pe numele acestuia începînd cu anul 2001.

Morari a adăugat că Stoianoglo a mințit și atunci când a declarat că a soluționat cazurile judecătorilor Domnica Manole și Dorin Munteanu. Potrivit lui Morari acestea au fost soluționate înainte ca Stoianoglo să devină procuror general. 

„Dacă să vorbim iar despre duble standarde, procurorul general susține că nu-i poate închide gura lui Platon atunci când divulgă informații despre ancheta furtul miliardului. Eu personal am fost obligat să nu divulg date despre urmărirea penală în privința mea, iar în cazul Platon procurorul general consideră că nu știe ce să facă și îl acuză de lipsa celor 7 ani de acasă”, a punctat Viorel Morari care a adăugat că toată curățenia pe care a făcut-o Alexandr Stoianoglo în Procuratură se referă doar la procurorii anticorupție care s-au ales cu dosare penale.  

În context, Morari afirmă că dosarele inițiate în privința membrilor familiei sale au fost pornite ilegal și susține că, la o anumită etapă, îl va acționa în judecată pe procurorul general.

Da sigur că-l voi acționa în judecată, la o anumită etapă o voi face. O pot face și mâine, dar este important la moment ca să particip la examinarea cauzei de acuzare a mea. Au fost numite nouă ședințe, una după alta, până pe 23 decembrie pe dosarul în care sunt acuzat. O să mă adresez cu acțiune împotriva procurorului general privind denigrarea imaginii mele în calitate de procuror și de cetățean al Republicii Moldova. Acest lucru trebuie să-l fac având suficiente probe, dar nu doar afirmații formale, a subliniat Viorel Morari.

În continuare Procurorul-șef suspendat al PA a declarat că din declarațiile făcute în spațiul public de Veaceslav Platon, președintele în exercițiu Igor Dodon dar și a scurgerilor de informații în mass-media, își crează impresia că Stoianoglo și Platon colaborează: „din surse cunosc că Stoianoglo a fost un fel de consultat al lui Platon pe aspecte juridice”

„Platon nu a reușit să iasă din penitenciar și deja afirmă că eu am dosar. Plus dezvăluirile făcute pe furtul miliardului, dacă se va demonstra că procurorii au fost determinați de o parte implicată în dosar să ia anumite decizii atunci acest dosar este compromis”, a adăugat Morari.

Viorel Morari a vorbit și despre investigațiile jurnalistice în privința procurorilor și atitudinea Procurorului General fața de acestea este una de ignorare.

Procurorul general are o abordare selectivă, net diferită în cazurile altor procurori (Popov, Popenco, etc comparativ) cu cazul meu.
Diferența constă în următoarele: în cazul meu – o scrisoare anonimă, in alte cazuri (Popov, Popenco, etc) – investigații jurnalistice veritabile. În cazul meu – pornirea urmăririi penale fără sesizarea ANI, în restul cazurilor – sesizarea ANI și așteptarea răspunsului, a subliniat MORARI.

În înceheiere, șeful suspendat al PA, a declarat că și-a învățat lecția și că își asumă riscurile, subliniind că incompetența nu mai poate fi tolerată.

Amintim că în ultima perioadă, Viorel Morari i-a adresat procurorului general mai multe scrisori deschise, după ce solicitatea de a fi audiat a fost ignorată.

După numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar pe numele său au fost inițiate două dosare penale, pentru abuz de serviciu și pentru îmbogățire ilicită.

În dosarul pentru îmbogățire ilicită Viorel Morari a fost scos de sub învinuire din lipsă de probe.

Viorel Morari declară că dosarele împotriva sa au fost fabricate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. Popa Igor -sef oficiului Ciocana al Procuraturii Ciocana-celei mai corupte Procuraturi ,unde se lucreaza nu pentru salariu dar curat pe mita,unde se rezolva dosarele doar la comanda,taxa stabila nu mai putin de 5.000 ue depinzind de gravitatea cauzei.Dosarele cu furturi si excrocherii se rezolva cu taxa fixa-30% din suma indicata in dosar.In caz contrar se suspenda sau se claseaza.Din motivul dat pe reusita in municipiu procuratura Ciocana este pe ultimul loc!!!!
    Inca o dovada faptului ca traiesc din mite in plic este faptul ca asa numitul excroc si bandit in forma de procuror Igor Popa care nu are interes de munca isi petrece orele de serviciu nu in birou dar in sala de forta ,zi de zi.
    Banii scosi in afara tarii ,bunurile mobile si imobile trecute pe sotia sa ,Popa Ala -avocata ,de o suma nejustificata pentru lucrator de stat ,cu scopul de a se eschiva de raspundere si plus divort FECTIV integistrat in 2017 Prietenia lui cu persoane interlope indeosebi sunt priveligiati traficanți de droguri cui el tine acoperirea de multi ani.
    Este de menționat ca persoana de încredere cui i se revine cu cinste sa aiba grija de toate schemele murdare si dosarele de interes este asa numitul Cociu Lilian-procuror actual ,care pina acum a fost pe banca de acuzați pentru fapt ca neintemiat a condamnat la comanda si a torturat cu complicele sau polițist -Victor Ababii persoana nevinovata cu condamnare la 21 ani pe Victor Crăciun care o ispasit 5 ani fiind nevinovat siTot Popa Igor s-a implicat pentru Cociu Lilian pentru al apăra de răspundere penala.Dosarul intentat pe Cociu Lilian pornit pe un articol destul de loial -Tragerea de buna stiinta la raspundere penala a unei persoane nevinovate se afla la moment la Curtea de Apel pentru care are grija Seful sau-Popa Igor.
    Nu inzadar doar Procuratura Ciocana este lipsita de camerile de inregistrare video,caci mitele si intilnirele se fac direct in sediu dat,fara nici o frica si raspundere. Spre exemplu dosarul pe droguri a fost clasat prin schimbarea expertizei cu o reducere de 6.000 ue,care a scutit persoana de raspundere penala.Procuratura Ciocana in frunte cu Igor Popa lucrează ca un SRL privat care ii aduce banii direct lui in buzunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.