Acasă Politic VIDEO // Victoria Furtună despre vinderea portului Giurgiulești: ”La fel de criminală...

VIDEO // Victoria Furtună despre vinderea portului Giurgiulești: ”La fel de criminală ca spălarea banilor de către guvernare”

0

”La fel de criminală ca spălarea banilor de către guvernare este și renunțarea cu bună știință la posibile venituri de sute de milioane de lei”. O spune candidata independentă la prezidențiale, Victoria Furtună, care a publicat recent un mesaj video, cu privire la ”schema” de la Portul Giurgiulești.

Guvernul României a confirmat intenția de a cumpăra Portul Giurgiulești din Republica Moldova, singurul port din țară, deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

La Giurgiulești operează două entități de infrastructură portuară diferite: Portul de Stat Giurgiulești și Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, iar Guvernul de la Chișinău a precizat deja pe 28 august că nu intenționează să vândă portul de stat.

Purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean spune că BERD, proprietarul companiei concesionare a Portului Internațional Liber de la Giurgiulești, negociază cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Olanda și Danemarca.

La rândul său, BERD a confirmat că banca vrea să vândă PILG și că este interesată ca procesul să decurgă transparent.

De ce vrea România să cumpere singurul port din Moldova

Într-un memorandum adoptat pe 28 august, Guvernul României menționează că Portul Giurgiulești este „un nod logistic de importanță strategică” și că este „bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust”.

„De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere”, menționează Executivul român într-un comunicat emis miercuri.

România este interesată să preia Podul Giurgiulești/Rep. Moldova. Are concurență din mai multe țări.
România este interesată să preia Podul Giurgiulești/Rep. Moldova. Are concurență din mai multe țări.

Potrivit documentului, ținând cont de concurența dintre Portul Constanța și celelalte porturi din bazinul Mării Negre și ale statelor membre ale UE, cumpărarea acestui port ar urma să ajute la extinderea Portului Constanța și la transformarea lui într-un lider de piață pentru zona centrală și de sud-est a Europei.

Interesul statului român pentru acest port a fost anunțat în toamna anului trecut de către premierul Marcel Ciolacu.

El a argumentat atunci că, prin această investiție, România va deveni unul dintre cele mai importante hub-uri internaționale pentru reconstrucția Ucrainei, după finalizarea războiului, și trebuie să fie pregătită din punct de vedere logistic.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.