Acasă Social VIDEO// Un fermier din nordul țării se plânge că nici până astăzi...

VIDEO// Un fermier din nordul țării se plânge că nici până astăzi nu a primit ajutor din partea statului

0

Un fermier din nordul țării se plânge că nici până astăzi nu a primit ajutor din partea statului, după ce livada acestuia a fost afectată de înghețurile din luna aprilie, în proporție de 90 la sută, iar acum seceta îi usucă pomii.

Agricultorul spune că este neputincios în fața intemperiilor și nu poate decât să vadă cum își pierde plantația, iar banii învestiți se duc pe apa sâmbetei. 

Vitalie Scutaru din Edineț deține o livadă de mere care se întinde pe 66 de hectare. De trei ani, bărbatul muncește zi și noapte și investește bani grei pentru a avea cea mai îngrijită și roditoare plantație. Acest an însă a fost cu ghinion, înghețurile de la sfârșitul lunii aprilie i-au distrus 90% din roadă.

Vitalie Scutaru, agricultor: „Uitați-vă și vedeți dacă pe pomii aceștia noi avem practic două, trei mere, în partea aceasta sunt zece mere, al doilea pom – putem număra sunt două, aici patru. – Cum arătau copacii anii trecuți? –
Frunzele nu se vedeau din mere”.

Agricultorul spera să aibă o roadă bogată și în acest an, dar lucrurile au luat o altă întorsătură. Acum, în loc să calculeze veniturile, constată pierderile de milioane.

Vitalie Scutaru, agricultor: „3500 de tone recoltăm în tot anul, dar anul acesta dacă o să recoltăm 300 de tone. Să luăm un preț minim de cinci lei pe care în așteptăm în tot anul, vreo 15 milioane de lei pierderi”.

Mai mult, bărbatul spune că a rămas și fără muncitori pe care nici nu ar avea cu ce să-i plătească.

Vitalie Scutaru, agricultor: „Cea mai mare problemă este că și pe cei care i-am avut i-am pierdut. Din cauză că nu avem ce le da de lucru. Oamenii nu stau și ne așteaptă până o să avem noi mere pe copac, ei se duc în altă parte, unde au mere anul acesta”.

Și cum un necaz nu vine singur, în această vară livada i-a fost afectată de secetă, iar lacul care era singura soluție pentru a salva pomii fructiferi a rămas practic fără apă.

Marina Cebanu, reporter: „Nivelul apei în lac a scăzut cu aproape doi metri, iar din această cauză în următoarele zile ar putea fi deconectat sistemul de irigare. Astfel, proprietarul este nevoit să se roage de ploaie ca să nu-și piardă de tot plantația”.

Vitalie Scutaru, agricultor: „Aceasta este ultima irigare, mai mult apă nu avem”.

Bărbatul spune că pentru a întreține livada s-a împrumutat cu milioane de lei, iar acum nu știe cum să întoarcă banii. Din partea statului nu a primit niciun ajutor însă, spune agricultorul.

Vitalie Scutaru, agricultor: „Noi pe chimicate plus minus trei milioane de lei s-au cheltuit pe moment, dar sezonul încă continuă. Livada nu este că astăzi vrei, mâine nu vrei, trebuie să o îngrijești. Cu problema dată nu ne-a ajutat statul și așteptăm de la ei să se trezească”.

De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susține, totuși, că fermierii care suferit pierderi vor fi despăgubiți.

Ecaterina Grigorean, șef serviciu informare și cumunicare mass-media, MADRM: „Guvernul a alocat 100 de milioane și ulterior 200 de milioane vor fi alocate agricultorilor care au avut de suferit în urma atât a secetei, cât și a condițiilor climaterice”.

Am expediat o solicitare Guvernului pentru a afla dacă agricultorii care au avut de suferit în acest an vor fi ajutați, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns. Până acum, executivul a anunțat că va aloca 300 de milioane de lei pentru ameliorarea consecințelor provocate de secetă. Agricultorii spun însă că suma este infim de mică și le va acoperi doar 10 la sută din pierderi.

tvc.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.