Acasă Comunicate de presă VIDEO // ULTIMA ORĂ! Percheziții masive în țară: Peste 100 de tineri...

VIDEO // ULTIMA ORĂ! Percheziții masive în țară: Peste 100 de tineri instruiți în Rusia pentru dezordini în masă în Moldova

0

Peste 100 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți în Rusia pentru a provoca dezordini în masă în perioada preelectorală. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a desfășurat 88 de percheziții în mai multe localități din Nordul, Centrul și Sudul țării, cu sprijinul echipelor „Fulger”, capturând bunuri în valoare de 1.6 milioane de lei.

Aceste acțiuni au urmat unei investigații care a început în iulie 2024, în urma documentării activităților unui grup infracțional planificând acțiuni de dezordine în preajma alegerilor prezidențiale și referendului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană, programat pentru 20 octombrie 2024.

Conform declarațiilor tinerilor percheziționați, majoritatea având în jur de 20 de ani, aceștia au participat la instruiri într-o pensiune din suburbia Moscovei sub pretextul unui program cultural și turistic. În luna iunie, se estimează că peste 100 de tineri din țară au beneficiat de astfel de instruiri.

Ofițerii de poliție au identificat că aceștia au fost pregătiți în tactici de dezbinare națională și destabilizare a ordinii constituționale, inclusiv în utilizarea armelor și a altor obiecte pentru provocarea de daune fizice non-letale, confruntarea forțelor de ordine în timpul protestelor, confecționarea articolelor de incendiu și explozibile artizanale, precum și manevrarea dronelor echipate cu explozivi.

Tipul de pregătire oferit acestor tineri sugerează o acțiune organizată cu scopul de a crea provocări și panică în societate, în contextul organizării protestelor. Autoritățile continuă investigațiile pentru a preveni apariția oricăror situații de risc în perioada electorală.

Continuând investigația, autoritățile au descoperit că o parte din tinerii care au participat la instruiri pentru a provoca dezordini în masă au fost antrenați de instructori străini legați de structurile militare private „Wagner” și „Ferma”. Anumiți indivizi au fost selectați pentru antrenamente avansate în tabere de gherilă desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia, majoritatea instruirilor având loc între începutul lunii septembrie și mijlocul lunii octombrie.

În prezent, patru cetățeni ai Republicii Moldova, instruiți în cadrul acestor tabere de gherilă, au fost reținuți de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și plasați în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

În urma perchezițiilor, autoritățile au confiscat sume semnificative de bani în euro, dolari americani, hrivne și lei, totalizând peste 1.600.000 lei, suspectați a fi destinați financiarării protestelor ce ar putea degenera în dezordini în masă. De asemenea, au fost ridicate obiecte utilizate în organizarea acestor dezordini, precum liste cu activiști, pliante, calculatoare portabile, telefoane performante, haine cu diverse inscripții, semnături electronice ce nu aparțin persoanelor percheziționate, cartele bancare emise de instituții financiare din Federația Rusă, precum și tichete de îmbarcare pentru zboruri cu destinația Chișinău-Istanbul-Moscova.

Autoritățile au descoperit, de asemenea, dovezi ale legăturii membrilor grupului infracțional cu partide politice neconstituționale, inclusiv contracte, legitimații și o ștampilă a unei organizații neguvernamentale. Documentele confiscate conțin detalii despre măsurile organizatorice ale unei alte organizații similare.

Banii și celelalte obiecte confiscate vor fi anexate la dosarul penal, care urmează să fie trimis instanței de judecată de către PCCOCS după finalizarea investigațiilor. Procurorii vor analiza probele pentru a determina persoanele care vor fi acuzate în legătură cu organizarea dezordinii în masă.

Investigațiile continuă, iar persoanele implicate beneficiază de prezumția nevinovăției conform legii. Oamenii legii avertizează tinerii să se abțină de la implicarea în acțiuni care depășesc cadrul legal al protestelor pașnice, care ar putea duce la violență, distrugeri sau atacuri asupra autorităților, infracțiuni ce se pedepsesc cu până la 8 ani de închisoare.

Amintim că, în urma unui alt dosar penal, procurorii PCCOCS au condamnat, pe 30 septembrie 2024, șapte bărbați la pedepse cu închisoarea pentru implicarea în activități ilegale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.