În cadrul ședinței de astăzi, deputații au votat pentru numirea în funcție a vicepreședinților la Curtea Supremă de Justiție. Astfel, conform deciziei, Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de 4 ani.
Funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, urmează să o exercite Nadejda Toma, timp de 4 ani.
Persoanele au fost selectate în urma desfășurării concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante la Curtea Supremă de Justiție.
Ieri, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a anunțat că în cadrul ședinței de astăzi din Parlament, Platon, având înțelegere cu Plahotniuc și Dodon, va încerca să obțină desemnarea unor judecători la CSJ.
„Mâine, în Parlament, Platon, având înțelegere cu Plahotniuc și Dodon, va încerca să obțină desemnarea unor judecători la Curtea Supremă de Justiție. Cea mai importantă persoana pentru el este Tamara Chișca-Doneva. Проверенный и повязанный друг. Feciorul doamnei mulți ani a lucrat în structurile lui Platon. O parte din socialiștii nu vor să voteze pentru aceste desemnări. Dar sunt voturi din partea grupului lui Plahotniuc. Platforma DA mâine va face tot posibil ca subiectul cu judecătorii să fie exclus din ordinea de zi”, a declarat Alexandru Slusari.
Pe 3 martie curent, Comisia Juridică a Parlamentului a avizat pozitiv candidatura magistratei Tamara Chișca-Doneva pentru funcția de vicepreședinta a CSJ, cunoscută pentru decizia sa privind cazul centrului comercial Gemenii, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să achite prejudicii de 3,6 milioane de euro sau 70 de milioane de lei. Acest fapt a fost criticat de deputații PAS și ai Platformei DA, care au atenționat și asupra lipsei de transparență în luarea acestei decizii, întrucât ședința nu a fost transmisă online.
Comisia juridică a Parlamentului a examinat mai multe numiri la Curtea Supremă de Justiției, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. La o altă funcție de vicepreședinte al CSJ a fost înaintată judecătoarea Nadejda Toma, iar la funcțiile de judecători ai CSJ au fost propuși Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală, Anatolie Minciună, Nicolae Șova și Aliona Miron. Ultimii trei nu au primit rapoarte pozitive din partea Comisiei juridice.
Ședința a avut loc cu ușile închise, fără accesul presei, și în lipsa transmisiunii online.
„Cu ușile închise, majoritatea PSRM-Șor, împreună cu Nichiforciuc, a aprobat un raport pozitiv pentru numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Este o dovada clară că acest Parlament poate doar să compromită orice reforma în această țară, cu atât mai mult reforma justiției”, a declarat Litvinenco.
Menționăm că judecătorii CSJ sunt numiți în funcții cu votul Parlamentului, la propunerea CSM, spre deosebire de ceilalți magistrați, care sunt numiți de către președintele Republicii Moldova, de asemenea fiind înaintați de CSM.
Anterior, ZdG scria că Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln. de euro.
Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești.
În februarie 2020, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.