Acasă Politic VIDEO// „Schemele trebuie înlăturate, iar economia – eliberată.” Cum vede Ambasadorul UE...

VIDEO// „Schemele trebuie înlăturate, iar economia – eliberată.” Cum vede Ambasadorul UE la Chișinău schimbările din domeniul justiției

0

Schimbări în sectorul justiției încă sunt necesare, iar menirea lor este să le dea încredere cetățenilor că starea de lucruri va fi mai bună. „Trebuie să existe garanții pentru cetățeni că justiția lucrează independent și echitabil.” Este declarația șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Deși spune că în vara anului trecut au fost unele decizii importante pe direcția reformării acestui sector, încă mai sunt multe de făcut, dar în pricipal aceste acțiuni țin de lupta împotriva corupției, investigarea fraudei bancare, eliberarea economiei de scheme ilegale și contrabandă.     

Este vorba de instituții, pe de o parte, iar pe de altă parte este vorba de oameni. Pentru că fiecare politică, dar și fiecare reformă, fiecare realitate bazată pe lege este implementată de către oameni. Am văzut că au fost reforme sau schimbări destul de decisive care au avut loc în a doua jumătate a anului 2019. Înainte de asta noi și atunci am susținut eforturile pentru reforma Justiției, dar din păcate ele nu au fost cu succes și nu am putut să plătim suportul bugetar pentru reforma Justiției și Republica Moldova a pierdut, în toamna 2017, 28 de milioane de euro din cauza aceasta. Dacă vorbim de schimbări în Justiție aici este important că aceste schimbări sunt bazate pe legislație care dă garanție că aceste schimbări vor aduce justiție mai bună pentru cetățenii Republicii Moldova. Este vorba despre amendamentele la Constituție care vor introduce standarde care sunt obișnuite și în alte țări europene. 

Sunt garanții pentru cetățenii Moldovei că Justiția lucrează independent și echitabil și că ei vor fi egali în fața legii. Aici sunt unele aspecte care trebuie schimbate, unul dintre ele este această perioadă de cinci ani, judecătorii nu sunt numiți cum în alte țări, dar numai după cinci ani. Asta este o măsură care pune la îndoială independența lor de la început. Aici există multă susținere și asistență în ceea ce privește modul cum trebuie făcută această schimbare, din partea Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția, care sunt instituțiile recunoscute în această privință. 

Alt lucru este că toate aceste schimbări trebuie să aibă loc într-un proces larg de consultări care va fi făcut în mod deschis și care va da posibilitatea tuturor care participă sau de care depinde această decizie sau progres, inclusiv societate civilă, inclusiv partide politice, să-și exprime opinia și cu acest proces larg de consultări reforma poate să fie făcută și să aibă loc. Dacă se va proceda în acest sens, sunt sigur că asta poate duce la situația când cei care au atentat la independența Justiției în trecut vor putea să nu aibă loc în sistemul justiției în viitor pentru că cetățenii trebuie să fie siguri că aceste fenomene negative, prin care Justiția din Republica Moldova a devenit cunoscută, să nu se repete. Pe de altă parte, cei care vor să conducă activitățile lor, fie ei judecători, procurori sau alți participanți în sistemul justiției, să aibă această posibilitate, să activeze în mod independent dar echitabil. Să fie siguri că nu vor fi supuși presiunilor, intereselor politice, economice sau de alt fel.

Aici vorbim despre lupta împotriva corupției, aici vorbim despre investigarea fraudei bancare, unde este necesar ca cei vinovați să fie în pușcărie și banii, care au fost pierduți, să fie recuperați. Este vorba despre decizia pentru lupta adevărată împotriva corupției, despre pași importanți precum demonopolizare. 

Să fie eliberată economia și ea să aducă mai multă prosperitate oamenilor. Să nu existe scheme ilegale în economie, să fie eliminată contrabanda, care aduce daune așa de mari și Moldovei și altor state. Să nu existe aceste practici precum vedem că sunt blocate progresele cu interese și acțiuni obscure.

Peter Michalko

 Am văzut acum câteva zile că o companie care activează în domeniul comerțului cu metale a fost ținta unor acțiuni incredibile din partea necunoscuților, dar fără să vedem continuare, o investigație în această privință. În camioanele lor s-au găsit niște dispozitive care puteau fi periculoase, explozive sau altfel de pericol. Asta pune întrebări foarte foarte mari. Ce se întâmplă? Care sunt aceste interese care controlează și intră în acțiunile autorităților și aici poate fi sursă de pericol de corupție care ajunge la instituțiile statului, în sistemul de justiție sau alte structuri și care face oamenii să nu se simtă liberi, să nu se simtă siguri și asta trebuie să fie eliminat.

Important este ca și cei care investesc în Moldova să simtă că sistemul justiției este credibil. Nu numai investitorii străini, dar și cei domestici, să simtă că ei nu vor fi în pericol când vor face investiții și nu vor pierde resurse din cauza sistemului care nu este echitabil, din cauza deciziilor din sistemul justiției, din sistemul judecătoresc, care va fi împotriva tuturor standardelor justiției independente. Pentru asta este important ca reforma justiției să fie desfășurată într-un mod credibil.

Agora.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.