Acasă Politic VIDEO // „Să aibă respect”. Batrîncea, critic față de CC după ce...

VIDEO // „Să aibă respect”. Batrîncea, critic față de CC după ce aceasta a decis că Parlamentul nu poate stabili un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi

0

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea, dar și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-au arătat deranjați de decizia Curții Constituționale care interzice Parlamentului să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor. În timp ce Greceanîi a ironizat, spunând că nu știe dacă „ține de competența Curții să dicteze Parlamentului ce să facă”, Batrîncea a spus-o direct: „Noi am fost acei care am votat judecătorii CC și să aibă respect față de instituția Parlamentară”, transmite SafeNews.md cu referire la agora.md.

Mai exact, în prima parte a zilei de joi, Curtea Constituțională a punctat că este interzis Parlamentului să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor fără modificarea Regulamentului Parlamentului, adoptat prin lege organică. Constituția îi interzice Parlamentului să respingă amendamentele depuse de deputați, iar nerespectarea constituie o încălcare a dreptului deputaților la inițiativă legislativă, drept garantat de Constituție.

„Eu din câte am înțeles, azi există deja o decizie a CC vizavi de niște regulamente temporare, de niște votări. Rog explicația direcției juridice”, și-a amintit, pe la amiaza zilei, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

„Nu știu dacă ține de competența Curții, să dicteze Parlamentului ce să facă, dar eu doar mă bucur de această decizie”, a comentat speakera Zinaida Greceanîi.

„Stimați colegi, în primul rând, nu am văzut încă hotărârea, motivarea. Parlamentul are autonomie în desfășurarea activității sale. Parlamentul reprezintă cetățenii și interesele sale. Noi am fost acei care am votat judecătorii CC și să aibă respect față de instituția Parlamentară”, a comentat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

„CC a explicat că este principiul autonomiei, dar pe de altă parte există principiul democrației reprezentative și supremația Constituției. Curtea a zis că atunci când se va merge pe calea adoptării unor reguli temporare, asta poate avea loc doar dacă e expres prevăzut în Regulamentului Parlamentului. Ideea este ca pe viitor Parlamentul să nu mai poată stabili proceduri ad-hoc, de genul dacă sunt cinci propuneri – se pun la vot, dacă-s zece – nu se pun”, a opinat și deputatul PAS Sergiu Litvinenco. 

Amintim că sesizarea a fost depusă încă în aprilie de deputații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu. Magistrații Curții Constituționale au fost solicitați să interpreteze mai multe proceduri parlamentare ce țineau de modul în care a fost votată rectificarea bugetară în primăvara anului curent.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.