Acasă Istorii din spatele culisei VIDEO // ”Revizuirea” dosarului politic pe numele unui veteran de război: ”Șeful...

VIDEO // ”Revizuirea” dosarului politic pe numele unui veteran de război: ”Șeful Procuraturii sau iese intenționat și minte toți cetățenii că se lucrează pe acele dosare politice, sau cineva din procurori îi prezintă informații eronate, pentru a induce opinia publică în eroare”

0

Veteranul războiului de la Nistru, Arslan Safarmatov, susține că procurorul general a mințit atunci când a spus că dosarul în care este vizat și care a fost recunoscut de APCE ca fiind unul politic și la comandă, este trimis la revizuire. De asemenea, potrivit lui Safarmatov, procurorul a mințit pe 26 octombrie, când a spus că dosarul lui e pe cale de revizuire. Veteranul afirmă că, de fapt, procurorul pe caz a fost împotriva revizuirii, iar el este astăzi la libertate doar datorită propriului efort, fiindu-i schimbată pedeapsa cu detenție pe muncă neremunerată în folosul comunității.



Cu părere de rău, faimoasele reforme ale justiției, lăudate de Igor Dodon, Ion Chicu, în fața oficialilor europeni, nu au fost să fie și acestea nu sunt decât minciuni, a declarat Arslan Safarmatov într-o conferință de presă la IPN.

Mai mult, veteranul războiului de pe Nistru, susține că la Curtea Supremă de Justiție, a avut loc o ședință pe dosarul în care este vizat. Iar aceast ar fi avut loc marți, 10 noiembrie.

„Cu părere de rău, reprezentantul Procuraturii a fost contra revizuirii dosarului. Am înțeles că mână pe mână se spală și Procuratura, ca și judecătoria, își ajută colegii”, susține Arslan Safarmatov.


Potrivit veteranului dosarul în care este vizat a fost recunoscut de APCE ca fiind unul politic, „intentat la comanda lui Vlad Plahotniuc” (fostul lider al PDM).

Acest fapt ar fi fost recunoscut de către Procuratura Generală, însă nu a făcut nimic pentru a-l elibera din detenție.

Acesta afirmă că este la libertate pentru că a acționat de sine stătător, fiindu-i schimbată detenția pe muncă neremunerată, pe care a și executat-o.

Justiția Moldovei depinde doar de bani, iar președintele, premierul, organele procuraturii, la fel ca și justiția, sunt corupte și fiecare cetățean trebuie să tragă concluzii, a subliniat Arslan Safarmatov.

Președintele Mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bîzgu, prezent și el la conferință a declarat că în anul 2015, după furtul miliardului, majoritatea cetățenilor, inclusiv veteranii de război, și-au exprimat indignarea, la diferite acțiuni de protest, în legătură cu faptul că persoanele vinovate nu sunt trase la răspundere. Ulterior, mai mulți activiști civici, inclusiv Arslan Safarmatov, s-au ales cu dosare fabricate.

Safarmatov a fost acuzat de  huliganism, instanța de fond l-a condamnat la trei ani cu suspendare, iar instanța de apel a dictat pedeapsă cu executare. El este astăzi la liberate, dar nu datorită procurorului general. Șeful Procuraturii sau iese intenționat și minte toți cetățenii că se lucrează pe acele dosare politice, sau cineva din procurori îi prezintă informații eronate, pentru a induce opinia publică în eroare, a conchis președinte Mișcării refugiaților transnistreni.

Ulterior Procuratura Generală a venit cu un comunicat de presă prin intermediul căruia dezaprobă ”atacurile lansate asupra instituției”.

Considerând pedeapsa aplicată cetățeanului Safarmatov una disproporțională în raport cu fapta prejudiciabilă comisă, pe motiv de individualizare greșită a pedepsei, încă în luna septembrie a anului trecut, Procuratura Generală a intervenit în favoarea condamnatului prin declanșarea recursului în anulare (recurs care a fost respins la 05.11.2019 de Curtea Supremă de Justiție).
Cu referire la poziția Procuraturii pe marginea cererii de revizuire a lui Arslan Safarmatov, depusă la Curtea Supremă de Justiție și respinsă în ședința din 10.11.2020, precizăm că o asemenea cerere nu putea fi susținută de procurori, or Curtea Supremă de Justiție poate examina o cerere de revizuire doar în situația în care ar fi fost pronunțată o Hotărîre prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar fi constatat o încălcare a drepturilor sau a libertăţilor fundamentale ale omului ori ar fi dispus scoaterea cauzei de pe rol ca urmare a soluţionării amiabile a litigiului dintre stat şi reclamant.
Astfel de Hotărâre sau Decizie a Înaltei Curți nu există.
Cu referire la evoluția examinării prejudiciare a unei alte cereri de revizuire depuse Procuraturii Generale de către Arslan Safarmatov, precizăm că, la moment această cerere este în gestiunea procurorilor oficiului Centru al Procuraturii mun.Chișinău (în prealabil, la solicitarea lui Safarmatov cererea a fost retrasă de la Oficiul Buiucani).
O soluție finală pe marginea acestei cereri nu a fost adoptată, procurorii fiind în așteptarea prezentării de către persoana interesată a circumstanțelor necunoscute la momentul efectuării urmăririi penale și judecării cauzei penale și care pot, eventual, atenua pedeapsa sau dezvinovăți persoana, se arată în comunicatul procuraturii.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.