Deputații fracțiunii Partidul Socialiștilor din R. moldova (PSRM) nu vor vota pentru echipa guvernamentală a candidatului desemnat la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița. Liderul PSRM, Igor Dodon, a criticat, după ședința Executivului Politic al PSRM, decizia președintei Maia Sandu de a o desemna pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru, calificând-o drept „un fake de premier”. Totodată, liderul PSRM anunță că o înaintează pe Mariana Durleșteanu drept candidat la funcția de prim-ministru al R. Moldova, transmite SafeNews.md.
Dodon a criticat și lista de miniștri, spunând că „jumătate de ei parcă sunt picați de pe lună”.
„Astăzi avem în Parlament o rușine politică creată de câțiva iresponsabili. Iată cu ce se ocupă președintele țării și PAS, în loc să se ocupe de problemele reale ale țării. Fac experimente pe sentimentele disperate ale oamenilor. Toate țările se ocupă de criza pandemică, nu de jocuri politice. Doar Moldova iese în evidență cu aceste improvizații cu aceste improvizații. Deja au trecut două luni de când Maia Sandu este președinte, unde e schimbarea promisă. Singura schimbare pe care o vedem este că la Președinție este un om debusolat, care nu știe ce să facă în această funcție”, a declarat Igor Dodon.
Totodată, liderul PSRM anunță că o înaintează pe Mariana Durleșteanu drept candidat la funcția de prim-ministru al R. Moldova.
Acesta susține că mandatul Guvernului pe care îl propune PSRM va avea „un mandat de tranziție”.
„PSRM a semnat deja. Fac apel la toți deputații să fie responsabili și să se așeze chiar astăzi la masa discuțiilor”, a spus Dodon.
Candidatura Marianei Durleșteanu va fi înaintată președintei Maia Sandu după ce cel puțin 51 de deputați vor fi de acord să pună bazele unei majorități parlamentare.
În context, Dodon a îndemnat deputații să semneze un document în acest sens, pe care socialiștii și-au pus deja semnăturile.
Mariana Durleșteanu este o economistă și diplomată, care a fost ministru al Finanțelor Republicii Moldova în perioada 2008 – 2009 și ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie între anii 2004 – 2008.
Din anul 1995, ea a lucrat în cadrul Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. A lucrat ca director al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat (1999-2001). În iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al Finanțelor al Republicii Moldova, apoi în aprilie 2002 în cea de prim-viceministru al Finanțelor, având ca principalele responsabilități negocierea cu instituțiile financiare internaționale, participarea la elaborarea politicii fiscal-bugetare, la elaborarea strategiei de reducere a sărăciei și creșterii economice, participarea la negocierile Planului de Acțiuni UE-Moldova, la analiza gestionării și restructurării datoriei de stat.
De asemenea, a coordonat activitățile următoarelor departamente și domenii: Trezoreria, Datoria de Stat, Tehnologii Informaționale, Supravegherea Asigurărilor, microfinanțării și conlucrarea cu sectorul bancar. În această perioadă, a fost Guvernator alternativ la FMI pentru Moldova și Guvernator la Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare.
În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz.
La 31 martie 2008, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul format de Zinaida Greceanîi. Primul ministrul de atunci a justificat desemnarea Marianei Durleșteanu în această funcție prin „înaltul său profesionalism și realizările obținute în domeniul financiar și fiscal în perioadă în care a activat în calitate de prim-viceministru, iar ulterior în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Moldovei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”.
În anul 2002, în timp ce îndeplinea funcția de viceministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.