Acasă Politic VIDEO // Promo-LEX: Peste 170 de incidente au fost raportate, 34 –...

VIDEO // Promo-LEX: Peste 170 de incidente au fost raportate, 34 – confirmate

0

Până la ora 09:00, misiunea Promo-LEX a primit 173 de semnalări de incidente de la observatorii din teritoriu în timpul alegerilor, dintre care 34 au fost verificate și confirmate.

Șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, a declarat că în 121 de secții de votare nu au fost respectate solemnitațile de deschidere, inclusiv afișarea drapelului național și intonarea imnului de stat.

De asemenea, au fost înregistrate încălcări legate de asigurarea ordinii publice la secțiile de vot, cu 7 cazuri în care s-au constatat prezența materialelor de publicitate electorală și panourilor.

Promo-LEX a raportat și prezența neautorizată a persoanelor în patru secții de vot, în special în sectoarele Râșcani și Buiucani din Chișinău, dar și în localități din Atena (Grecia) și Bologna (Italia).

Alte nereguli în procesul electoral includ două cazuri de încălcare a secretului votului în secții din Bălți și Peresecina, precum și votarea nejustificată în grup, înregistrată la Cocieri, unde doi soți au intrat împreună în cabina de vot.

În plus, în sectoarele Râșcani și Congaz s-au observat restricții privind accesul observatorilor, iar cinci cazuri au fost semnalate legate de organizarea procesului de vot, cum ar fi urnele de vot care nu au fost sigilate corect.

„De asemenea, am avut două cazuri de păstrare a buletinelor de vot ne repartizate membrilor, opt incidente de întrerupere a procesului de filmare și un caz de oprire a votării într-o secție din sectorul Centru, Chișinău, unde s-a deconectat energia electrică. Într-o secție din Râșcani, numărul buletinelor de vot nu a coincis cu cel al alegătorilor din listele de bază”, a declarat Panfil.

Aceste observații subliniază importanța menținerii unui proces electoral transparent și corect în Republica Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.