Publicația hromadske din Ucraina a reconstituit filmul ultimelor acțiuni ale fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus la Chișinău și a oferit o versiune completă despre „răpirile” acestui fost magistrat controversat, despre relațiile sale apropiate cu anturajul fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, și oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, precum și cu anturajul actualului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie Anticoruptie.md
Potrivit reporterilor de la hromadske, Nikolai Ceaus, între 2002 și 2017, a lucrat la Judecătoria Dneprovsk din Kiev. El este cunoscut pentru deciziile de condamnare emise în cazul manifestanților Maidan, pentru scoaterea de sub urmărire a fostului deputat al Partidului Regiunilor, Iuri Ivaniușcenko, fost apropiat al președintelui fugar, Viktor Ianukovici, și datorită deciziei emise în cazul adjunctului administrației de stat al regiunii Dnepropetrovsk, Ghenadi Korban.
Ceaus l-a condamnat pe Korban la un an și șase luni cu suspendare pentru răpirea unui deputat al Radei Supreme de la Kiev. În 2016, Biroul Național Anticorupție din Ucraina l-a prins în flagrant pe Ceaus în timp ce a luat mită 150.000 de dolari, puse în două borcane. Ceaus ar fi luat banii pentru o decizie în cazul Svetlanei Sasevici, învinuită pentru vinderea de substanțe narcotice. Procurorii au cerut atunci în cazul acestei femei șapte ani de închisoare, iar Ceaus a condamnat-o la cinci ani cu suspendare.
După asta, Ceaus a fost acuzat de luare de mită și riscă între 8 și 12 ani de închisoare.
Cum a fost răpit Ceaus la Chișinău
„El a fost răpit de lângă o sală de sport, unde se antrenează fiul său. L-au băgat într-un microbuz și au dispărut”, a spus avocatul fostului judecător Iulian Balan reporterilor ucraineni. Avocatul a fost unul dintre primii care a anunțat despre dispariția lui Ceaus într-o postare video pe Facebook, acuzând statul moldovenesc de faptul că nu își poate apăra cetățenii.
Continuarea pe Anticoruptie.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.