Acasă Politic VIDEO// PAS solicită eliminarea autoizolării de 14 zile cei care revin din...

VIDEO// PAS solicită eliminarea autoizolării de 14 zile cei care revin din țările cu rată mică de infectare: ”Cetățenii ar putea prezenta doar un teste negativ la COVID-19”

0

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Galina Sajin, aleasă în circumscripția din Europa, cere Guvernului de la Chișinău să revadă politica de restricții la intrarea în țară.

Mai exact, ea solicită să nu fie necesară autoizolarea obligatorie de 14 zile pentru persoanele care vin din state unde infecția cu noul coronavirus este sub control. În caz de necesitate, cetățenii R. Moldova ar putea prezenta, la întoarcerea în țară, un test negativ la COVID-19, fără să fie obligați să stea în carantină, a declarat parlamentara Galina Sajin în cadrul unui briefing.

„Cetățenii noștri se întreabă de ce este menținută măsura de plasare în autoizolare timp de 14 zile la intrare în țară, dacă ei vin din orașe unde practic nu mai există niciun caz de COVID? Este foarte comod pentru un guvern incompetent cum este guvernul Dodon, să se ascundă sub motivul protecției cetățenilor, așa cum mi se răspunde la interpelările pe care le-am adresat pe acest subiect. Protecția poate fi realizată prin testare, prin aprovizionarea cu echipament de protecție a celor care nu și le pot procura, prin asigurarea respectării normelor igieniceˮ, a declarat Galina Sajin.

Deputata a precizat că această cerință nu e un capriciu, ci o necesitate pentru oamenii din diaspora care profită de perioada de concediu ca să-și rezolve problemele acumulate timp de un an, de exemplu, să-și perfecteze actele.

Galina Sajin a adus exemplul mai multor state care au întreprins măsuri potrivite și la timp pentru a ține sub control pandemia. De exemplu, Austria cu o populație de 3 ori mai mare decât R. Moldova, a înregistrat ieri doar 173 de infectați, pe când guvernul Moldovei a anunțat 426 cazuri noi. Raportat la populație, Austria a avut ieri de 9 ori mai puține cazuri. „Oare de ce noi le-am impune carantina?ˮ, se întreabă deputata.

Parlamentara se arată convinsă că exemplul statelor europene care, încă de la începutul lunii iunie, au început să excludă măsura plasării în autoizolare pentru cetățenii statelor în care pandemia este bine gestionată și numărul de infectări este relativ mic, poate fi preluat și de guvernul moldovean. Urmând practica unor state ca România, Austria, Italia, Franța, Germania, Bulgaria, poate fi realizată, printr-o analiză statistică efectuată periodic, o clasificare a statelor după gradul de risc pe care îl comportă. Restricțiile pot fi eliminate, iar în caz de necesitate reintroduse.

Potrivit ei, poate fi preluată și practica altor state de a condiționa intrarea în țară de prezentarea unui test cu rezultat negativ.

Precizăm că orice persoană care intră pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să stea în autoizolare timp de 14 zile.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.