Acasă Politic VIDEO// PAS cere CEC să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea...

VIDEO// PAS cere CEC să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale: Porcărie pusă la cale de Dodon

0

Maia Sandu susține că a primit ieri, 15 septembrie, o scrisoare de la Comisia Electorală Centrală (CEC), prin care a fost anunțată că donațiile financiare pe care le-a primit partidul până la moment, nu vor putea fi folosite în campania electorală.

„Ieri vine scrisoarea de la CEC cu propunerea, deja aprobată, a socialistului și fostului consilier a lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, (circulara este semnată de vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban – nota red.) în care ni se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu candidații la prezidențiale și că, respectiv, toți bănuții pe care-i adunăm noi zi de zi, de câteva săptămâni, nu pot fi folosiți în această campanie electorală. Ceea ce zice CEC e că noi trebuie să stăm cuminți până la 1 octombrie și doar atunci când se deschide contul pentru campania electorală, să începem să adunăm bani. Adică CEC spune că noi trebuie să începem campania cu 0 bănuți în cont și după aia până pe la 27 octombrie strângem câte 100, 200, 300 de lei și poate reușim să adunăm de câteva pliante și ne mai râmâne o zi, două, ca să le distribuim prin țară. Asta e logica majorității de la CEC”, a declarat Sandu în cadrul unei conferințe de presă. 

Președintele PAS susține că aceasta ar fi o metodă a lui Dodon de fraudare a alegerilor și că el n-ar avea probleme cu procesul de colectare a banilor, așa cum el își finanțează campania din resursele statului. 

„Noi credem că aceasta este o decizie abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC, încropită de curând de Maxim Lebedinschi, fost consilier al lui Dodon. Toată porcăria asta este pusă la cale de Igor Dodon și echipa lui. Vă mai întrebați de ce Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat independent? Ca să mai pună la cale o metodă de fraudare a acestor alegeri. Igor Dodon nu are nicio probemă dacă procesul de colectare a banilor începe la 1 octombrie pentru că el, în cea mai mare parte, își finanțează campania din resursele statului. Nu se găsește nicio instituție care să îl oprească, să-l pună punct. La el vin banii cu culioace. În momentul când el dă comanda, contul lui se umple într-o zi curg milioanele din toate schemepe pe care le coordonează”, a menționat președintele PAS.

În acest sens, Maia Sandu cere CEC să anuleze, de urgență, această circulară, transmisă tuturor partidelor și candidaților și să o înlocuiască cu o decizie corectă care să permită finanțarea transparentă a campaniei pentru alegerile prezidențiale din acest an. În același timp, ea a anunțat că partidul pe care-l condce va semnala acest abuz al CEC tuturor organizațiilor internaționale și partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova și a îndemnat toate forțele politice din R. Moldova să se solidarizeze și să nu permită ca acest abuz să treacă așa cum vrea Igor Dodon. „Îl avertizăm pe Dodon să se lasă de făcut prostii”, a conchis Sandu. 

 „În 2019 s-a făcut modificarea în care s-a prevăzut expres că partidele primesc bani de la stat pentru performanțele lor din alegerile prezidențiale. Și nu doar că s-a scris în lege, ci această prevedere s-a executat. CEC-ul lunar, din septembrie 2019 până în ziua de astăzi, a alocat partidelor bani pentru rezultatele din alegerile prezidențiale din 2016. Dacă partidul nu era concurent electoral, pe ce bază s-au dat bani partidelor pentru rezultatele din alegerile prezidențiale? Avem și legea cu privire la partidele politice. Acolo este indicat expres – partidele pot să-și susțină inclusiv financiar candidații în alegeri. Fără a exista vreo excepție pentru alegerile prezidențiale. De altfel, acesta este și rolul partidelor politice într-o societate democratică. De asemenea, în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale apare atât denumirea partidului, cât și a candidatului propriu-zis. Așa s-a întâmplat în 2016 și tot așa, în mod normal, trebuie să se întâmple în 2020. Codul Electoral conferă partidelor politice dreptul de a-și desemna candidați în alegerile prezidențiale. Și majoritatea partidelor și-au desemnat candidații, iar Comisia Electorală Centrală a acceptat actele de la partidelor politice.”, a declarat Litvinenco.

Deputatul a mai precizat că CEC face jocul lui Igor Dodon, deoarece el nu este candidat PSRM în alegeri, deci PSRM nu este concurent, prin urmare și-a propus să excludă din procesul electoral și toate celelalte partide.

Pe majoritatea îi cunosc personal. Oare nu vă este rușine să vă faceți de râs într-un asemenea hal? Oare nu înțelegeți că prin ceea ce faceți vă bateți joc de lege și de bunul simț promovând interesele și făcând partizanat în favoarea lui Igor Dodon? Oare chiar nu se putea evita ajungerea în derizoriu și discreditarea totală a instituței atât în țară cât și în afara ei?”, sa adresat către membrii CEC, Sergiu Litvinenco.

Menționăm că, ieri, 15 septembrie, CEC a emis o circulară cu mai multe precizări referitoare la finanțarea campaniilor electorale. Astfel, CEC precizează că în cazul elegerilor prezidențiale, partidele politice nu au calitatea de concurent electoral. În acest sens, dacă o formațiune dorește să-și susțină candidatul, aceasta este obligată să o facă din postura de persoană juridică, ceea ce presupune că în contul concurentului pot fi virate cel mult 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.