Acasă Politic VIDEO// Nagacevschi, despre o inițiativă: Limitează abuziv. Chicu: Vine de la un...

VIDEO// Nagacevschi, despre o inițiativă: Limitează abuziv. Chicu: Vine de la un partid care, în 2 ore, pune un Guvern nou?

0

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a propus colegilor săi să dea aviz negativ la proiectul unei inițiative legislative elaborată de trei deputați ai Platformei DA – Chiril Moțpan, Maria Ciobanu, Dinu Plîngău, Stela Macari, în comun cu deputatul PAS Lilian Carp. Acesta a argumentat că modificările care se vor ar limita abuziv Guvernul în asumarea răspunderii în fața Parlamentului. Cabinetul de miniștri i-a susținut poziția, în frunte cu premierul Ion Chicu.

Deputații Blocului ACUM au elaborat acest proiect, bazându-se pe faptul că procedura angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului prevăzută de articolul 1061 din Constituție, nu este suficient detaliată în articolul 119 din Regulamentul Parlamentului, fapt ce a generat mai multe sesizări la Curtea Constituțională. 

Mai mult, proiectul a fost votat în prima lectură, doar că miniștrii au dat aviz negativ.

„Prin inițiativa legislativă se propun reglementări referitoare la instituția angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. Elementele noi în esență vizează reglementarea procedurii. Proiectul nu conține o soluție normativă care să reglementeze eventuala situație privind lipsa de cvorum la ședința plenară a Parlamentului în cadrul căreia Guvernul urmează să-și prezinte angajarea răspunderii în fața Parlamentului, motiv pentru care considerăm necesar a fi identificată. Or, în cazul în care prim-ministrul sau reprezentatul Guvernului s-a prezentat în fața Parlamentului cu intenția de a aduce la cunoștința deputaților hotărârea Guvernului privind angajarea răspunderii și documentul sau actul politic ce constituie obiectul acestei proceduri, ar fi injust de a considera, din cauza lipsei de cvorum, procedura de angajare „eșuată” (alin. (14) din proiect), în situația în care Parlamentul are la dispoziție instrumentul principal de exercitare al controlului parlamentar – moțiunea de cenzură”, explică Ministerul Justiției.

În cadrul ședinței Cabinetului de miniștri propriu-zise, Fadei Nagacevschi a declarat următoarele: „Acest proiect vine doar să limiteze în mod abuziv capacitățile Guvernului de a-și asuma răspundere în fața Parlamentului”.

În continuare, Ion Chicu a adăugat: „Ce opinii aveți?”. „Aviz negativ la inițiativa deputaților dintr-un partid care am înțeles că, în 2 ore, pun un nou Guvern. Poate se răzgândesc și retrag proiectul? … Nu sunt propuneri. Suntem nevoiți să venim cu aviz negativ”.

„Aprobat, merci”, a conchis prim-ministrul.

realitatea.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.