Un agent economic şi câtiva locuitori din oraşul Bălţi, care au procurat mijloace de transport uzate şi au investit bani în reparaţia lor, riscă să rămână şi fără bani, şi fără maşini. Motivul vine de la lichidatoarea de insolvabilitate Irina Selevestru, careia la un moment dat i s-a părut că aceştia au dat puţini bani pe tehnica ruginită şi a început să-i hărţuiască pe oameni prin judecăţi.
Toţi au avut nenorocul să cumpere maşinile de la o firmă care peste câteva luni a ajuns în insolvabilitatate. Iar lichidator a ajuns să fie nimeni altul decât faimoasa Irina Selevestru, scrie crime-moldova.com.
De fapt, este vorba despre o schemă cum poate fi desproprietărit cetăţeanul, în pofida faptului că dreptul la proprietate este apărat de Constituţie.
Automobile întreprinderii, vândute înainte de insolvabilitate
Până nu demult, în oraşul Bălţi a activat SRL Megastroi, o întreprindere prosperă, al cărui nume se regăsea aproape pe toate portalurile de publicitate. SRL Megastroi era cunoscută în special pentru baza de comercializare angro a materialelor de construcţie, precum şi a cărbunelui şi lemnului importat din Rusia.
Fondatorul întreprinderii, Oleksandr Khodarin, un investitor din Ucraina, venea mai rar pe la Bălţi, numind administratori moldoveni. Totuşi, de la distanţă, acesta avea grijă ca lucrurile să meargă bine.
Afacerea i-a fost dată peste cap de invazia rusească în Ucraina. Trenurile care transportau marfă din Rusia au încetat să mai tranziteze Ucraina. La fel, a devenit dificil de importat cărbunele din Donbass. Astfel, Oleksandr Khodarin a decis să se retragă din Republica Moldova. Şi a scos la mezat tot ce se putea de vândut de la Megastroi.
Khodarin nu a putut să vândă terenul şi baza, acestea fiind lăsate gaj la o bancă comercială. În schimb, nu exista nicio interdicţie pentru cele peste 20 de mijloace de transport.
Astfel, câteva automobile au fost cumpărate de către locuitori din Bălţi. Însă partea leului i-a revenit întreprinderii vecine de pe strada Sofia din Bălţi, Auto-International, administrată în perioada respectivă de regretatul Iurie Pijuc.
În urma înţelegerii dintre Khodarin şi Pijuc, Auto-International a cumpărat 20 de autocamioane, dintre care o bună parte erau nefuncţionale. Condiţia înaintată cumpărătorului era ca să achiziţioneze toate mijloacele de transport, acceptând un preţ redus.
O parte în veniturile obţinute au fost trecute în contabilitatea Megastroi. Însă grosul banilor, la solicitarea lui Khodarin care urmărea scopul să plece din Republica Moldova, au fost achitaţi cash în valută europeană.
„Norocoşii”, nevoiţi să facă investiţii suplimentare
Ca să scape mai repede de mijloacele de transport, Khodarin a cerut pentru ele un preţ mai mic decât cel de piaţă. Astfel, „norocoşii” atraşi iniţial de preţurile atractive, au fost nevoiţi să cheltuie resurse considerabile pentru reparaţie.
Este şi cazul familiei Pascal, care a cumpărat un automobil de la Khodarin. Familia deţine un atelier de reparaţii auto şi deseori cumpără maşini cu defecte, le repara şi le vinde. Planul nu a mers însă şi cu maşina de la Megastroi. Familia a fost doar în pierdere, carcasa fiind puternic afectată de corozie.
Victor Iahtuhovschi, beneficiarul de la Auto-International, a declarat că, în pofida faptului că au fost investite mijloace considerabile în reparaţia autocamioanelor, au putut să repare doar o parte din autocamioanele de la Megastroi. Restul fiind doar „fier uzat”.
„Tehnica era uzată şi în mare parte depăşită de timp. Nu avea sens de investit în reparaţie”, ne-a declarat Ivan Guz, fostul mecanic de la Megastroi SRL.
Preţuri de piaţă pentru maşini care nu mai pot fi folosite
La aproape un an după retragerea lui Khodarin, SRL Megastroi intră în procedură de insolvabilitate. Fostul proprietar care nu mai era interesat de Megastroi a plecat, lăsând o datorie către bancă. Creanţă care, după cum am arătat mai sus, era asigurată de terenul şi construcţiile de pe strada Sofia.
Administrator de insolvabilitate la Megastroi a fost numită Irina Selevestru. Aceasta a constatat că maşinile au fost vândute la un preţ prea mic şi a solicitat anularea contractelor de vânzare – cumpărare. Iar motivul invocat în instanţă a fost „încălcarea drepturilor creditorilor”.
Sursele noastre susţin că la moment SRLMegastroi ar avea un singur creditor important – banca comercială. Iar datoria ar fi fost stinsă în urma vinderii imobilului de pe strada Sofia. Este cunoscut faptul că nicio bancă nu eliberează credite pentru un gaj a cărui valoare este mai mică decât împrumutul.
Cum rămâne cu cumpărătorii de bună credinţă
Singura şansă pe care o au cumpărătorii automobilelor de la Megastroi în cazul dacă instanţa va satisface ambiţiile Irinei Selevestru că acestea îşi vor găsi cândva alţi cumpărători. Iar foştilor proprietari să le fie restituită doar suma care a fost trecută de Khodarin în evidenţa contabilă.
Despre restituirea cheltuielilor pentru reparaţia şi restaurarea automobilelor sau recuperarirea banilor achitaţi cash nici nu poate fi vorbă.
„Am discutat cu Irina Selevestru. I-am spus că sunt gata să-i restitui tehnica, dar să-mi fie întorşi banii. Nu am putut găsi un numitor comun. La prima vedere, pare a fi lipsită de logică această acţiune a Irinei Selevestru. Dar, până la urmă am ajuns la concluzia că face parte dintr-un atac raider. În acest an, întreprinderea Auto-International, cu o cifră de afaceri de 15 milioane de lei, a fost supusă unui atac raider fără precedent. Iar figurile cheie au fost administratorii de insolvabilitate Natalia Gârleanu şi Natalia Onichevici, care activează în acelaşi birou cu Irina Selevestru.
Nu ştiu unde se uită autoriăţile. În loc să lucrăm, să aducem bani în buget, suntem umiliţi, intimidaţi şi hărţuiţi pentru a fi distruşi”, a declarat Victor Iahtuhovschi.
Avocatul Anatolie Jdanov, care reprezintă în instanţă interesele proprietarilor automobilelor de la Megastroi, consideră că încercarea de a-i disproprietări se aseamănă cu un jaf. „Cum rămâne cu cumpărătorul de bună credinţă? Ei au cumpărat automobilele cu un an înainte ca Megastroi să intre în procedură de insolvabilitate. Nu au avut cum să cunoască despre aceasta.
Contractele au fost semnate cu fondatorul întreprinderii. A fost şi anunţ oficial privind vinderea automobilului. Unul dintre cumpărători a reuşit să vândă maşina cumpărată de la Megastroi. De unde avea să cunoască ultimul toată istoria mijlocului de transport?
Mai mult, oamenii au achitat pentru tehnica procurată. Bani care au fost folosiţi ş la stingerea creditelr de către Megastroi”, ne-a declarat avocatul Jdanov.
La ultima şedinţă de judecată, Irina Selevestru l-a trimis pe reprezentantul ei, Vasile Cioară. Acesta a vorbit doar despre faptul că automobilele Megastroi au fost vândute la un preţ mult mai mic decât cel de piaţă şi au fost afectate interesele creditorilor. Fără să ofere informaţii cine sunt aceşti creditori şi cum le-au fost afectate interesele prin înstrăinarea tehnicii uzate.
Mai mult, Vasile Cioară a declarat în instanţă că automobilele se aflau în stare bună. Deşi a recunoscut că nu le-a văzut niciodată.
Irina Selevestru nu a răspuns la apeluri pentru a-i putea oferi dreptul la replică.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.