Pentru zeci de bălțeni dreptul de a vota s-a sfârșit chiar lângă pragurile secțiilor de votare. Și asta pentru că acestea nu au fost dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.Unii alegători cu deficiențe locomotorii au fost lăsaţi să aştepte în ploaie pentru a-și exprima dreptul la vot, iar alții nu au putut să o fac deloc. Oamenii cer socoteală autorităţilor, transmite SafeNews.md cu referire la nordnews.md.
De mai bine de zece ani, Andrei Casai se deplasează doar cu ajutorul unui scaun cu rotile. Pe 1 noiembrie, bărbatul a stat în ploaie 40 de minute, cu speranța că va putea vota.
„Am mers la secția de vot, dar erau scări și nu le-am putut urca. Pe lângă asta am rugat persoanele care erau acolo să mă ajute, dar toți s-au râs, nimeni nu a vrut să mă ajute.
Soția a intrat și a votat, dar eu nu, am stat 40 de minute acolo, am văzut că nu mă ajută nimeni, m-am întors și am venit înapoi acasă pe ploaie”, spune Andrei Casai, locuitor mun. Bălți.
Andrei Casai spune că nu a solicitat urna mobilă pentru că trebuia să prezinte testul la COVID-19, care este prea costisitor.
„Grupa mobilă ne cere testul la COVID. Pentru ca eu să pot vota trebuie, să mai plătesc încă și testul. Am fost anunțat de prietenii mei că aproape 20 de persoane în scaune cu rotile nu au putut vota.
Tot așa, cu lacrimi în ochi noi ne-am întors acasă, toată lume se uita ca la circ, dar nimeni nu a întins o mână de ajutor”, a adăugat Andrei Casai, locuitor mun. Bălți.
Și pentru Lilia Cealpu, ziua alegerilor este un adevărat chin și o lovitură dură în tot ce înseamnă pentru ea egalitate. Tânăra a fost nevoită să-și exercite dreptul la vot în ploaie.
„Eu de obicei rog pe cineva din administrație și ei scot o urnă afară și eu votez. Deja de mai mult timp eu votez în acest mod. Puțin e discriminatoriu, deja trăim în secolul XXI, atâtea tehnologii, atâtea teorii despre egalitate și toleranță, toți avem dreptul să votăm normal, dar nu ca mine, sub ploaie afară”, a povestit Lilia Cealpu, locuitoare mun. Bălți.
Președintele circumscripției electorale Bălți, Vladislav Schibin a declarat la telefon că nimeni nu a scris vreo plângere cu privire la accesul limitat la secțiile de vot din oraș. Iar lipsa rampelor de acces cade pe umerii autorităților locale.
„Dacă are o plângere se poate adresa consiliului electoral, fiindcă deciziile nu se i-au personal de președinte, dar de către consiliu. Trebuie să examinăm concret circumstanțele la fața locului.
Eu nu neg aceste acuzații. Sunt acele condiții care sunt oferite prin desemnarea instituțiilor secțiilor de vot, de către administrația publică locală. ”
Activista civică, Diana Grosu spune că la sfârșitul anului trecut a cerut autorităților din Bălți să aloce mai mulți bani pentru construirea rampelor de acces în oraș. Nimeni însă nu a reacționat.
„M-am adresat la sfârșitul anului 2019, ca în buget să fie planificat alocarea banilor pentru rampe și pentru borduri coborâte.
M-am înscris cu discurs public, la audierile publice și din păcate nici un leu nu a fost alocat în acest scop. Eu personal m-am prezentat, și îmi pare foarte rău că nici un consilier nu a alocat nici un leu, măcar o sumă cât de mică”, a declarat Diana Grosu, activist civic.
Autoritățile locale nu au fost de găsit pentru a ne spune câte instituții de învățământ din Bălți nu dispun de rampe de acces și când intenționează să soluționeze această problemă.
Conform datelor statistice, în municipiul Bălți sunt aproape șapte mii de persoane cu nevoi speciale. Pe țară, numărul lor ajunge la 180 de mii.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.