Zeci de instituții de stat nu s-au aliniat integral la regimul de sancțiuni al Uniunii Europene în raport cu acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina. Dovadă sunt contractele grase pe care le semnează în fiecare an cu SRL Lukoil Moldova.
Doar de la începutul acestui an, primării, consilii locale și raionale, centre de sănătate, au semnat contracte cu Lukoil Moldova de ordinul sutelor de milioane de lei. Asta deși, din 5 februarie 2023, Uniunea Europeană a interzis achiziționarea produselor petroliere rusești. Această decizie își propune să reducă veniturile pe care Rusia le câștigă din petrol de când și-a declanșat agresiunea militară împotriva Ucrainei, scrie nordinfo.md.
De ce și cu cât instituțiile de stat din Moldova continuă să mărească veniturile Lukoil Moldova, aflați într-o investigație Nordinfo.
Potrivit Agenției Achiziții Publice, pentru anul 2024, cele mai grase contracte au fost semnate cu:
Serviciul de Informații și Securitate al RM -3.595.000, (SCROL)
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – 6.884. 436,
Administrația Națională a Penitenciarelor – 1.335. 366,
Ministerul Afacerilor Interne – 1.663.319,
Serviciul Vamal al RM- 11.773. 717,
Agenția Națională pentru Sănătate Publică- 2.466.200,
Inspectoratul General al Poliției – 38.825. 300,
Serviciul de Protecție Paza de Stat – 3.163.000,
Asociația de Gospodărie a Spațiilor Verzi -14.730.000,
Inspectoratul General de Carabinieri al RM – 3.000.000,
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor – 7.856. 900,
Baza Auto a Cancelariei de Stat- 3.633. 370,
Procuratura Generală – 2.605. 000.
Cea mai mare achiziție de produse petroliere de la Lukoil Moldova a fost făcută de Inspectoratul General al Poliției – 38.825. 300 de lei.
IGP ne-a comunicat că, cel puțin, în ultimii cinci ani a încheiat constant contracte cu SRL „LUKOIL-Moldova”, iar în anul curent, suma totală a contractelor de achiziționare a combustibililor este de 44.649,095 de lei.
Și Serviciul Vamal face achiziții mari de produse petroliere. Instituția și-a explicat preferințele pentru Lukoil Moldova prin faptul că aceasta oferă cel mai scăzut preț.
Mai mult, Serviciul Vamal cumpără produse petroliere de la Lukoil Moldova deja de șase ani. În acest an, cifra totală a achiziției este 11.773. 717 lei.
În 2023 – 10576,3 mil
În 2024, până la data de 4 septembrie, Serviciul Vamal a achitat pentru produse petroliere 5226,8 mii
Printre cei care achiziționează carburanți de la compania rusească se numără și instituții de stat din nordul R. Moldova. RED-NORD din Bălți a achitat în acest an pentru produsele petroliere 7, 025 milioane de lei, dintre care 6, 073 milioane au fost achiziții de la Lukoil Moldova.
Directorul RED-NORD, Romeo Lopotencu a precizat că în procesul de achiziții se ghidează de principiul cel mai bun preț și cea mai reușită amplasare a stațiilor peco pentru compania pe care o administrează.
„Lukoil are cea mai dezvoltată rețea de stații de alimentare, cea mai confortabilă. Dacă dorin să cream concurență pentru Lukoil Moldova la RED-NORD, e simplu – construim câte o stație de alimentare lângă sediile RED-NORD. Atunci, vom cumpăra benzină de la compania X. Pentru că prețul diferă cu bănuți”, a declarat Romeo Lopotencu, director RED-NORD.
Romeo Lopotencu crede că renunțarea la serviciile Lukoil Moldova poate avea și consecințe.
„Acest subiect este destul de delicat. Dacă vorbim despre moralitate, trebuie să ne gândim și la consumatorul nostru. Dacă mărim cheltuielile pe utilități, pe benzină, atunci crește și tariful la energia electrică.”
Și primăria Bălți aduce bani companiei rusești.
Pentru anul 2024, Aparatul primăriei mun. Bălți are nevoie de produse petroliere de la Lukoil Moldova în valoare de 198 587,00 lei cu TVA,
(Direcția învățământ tineret și sport)
DÎTS a Primăriei mun.Bălți – 155 312,00 lei cu TVA,
DGFE a Primăriei mun.Bălți – 45 680,00 lei cu TVA.
(Direcția generală financiar-economică)
Reprezentanții primăriei ne-au declarat că Lukoil Moldova a fost unica companie care a participat la licitație și a întrunit toate condițiile necesare.
„Operatorul economic ÎCS ”Lukoil-Moldova” SRL a prezentat oferta care corespunde cerinţelor minime de calificare solicitate prin documentele ce ţin de experienţă similară, asigurare cu stații PECO pe tot teritoriul R Moldova, rapoarte de inspecție a benzinei și motorinei.”
Alte aproape 20 de instituții, consilii și direcții din nordul R. Moldova au făcut aceeași alegere – Lukoil Moldova.
Printre ele:
Centrul de Sănătate Fălești – 132.310,
Direcția Generală Învățământ Tineret și Sport Glodeni – 617.000,
Consiliul Raional Dondușeni-322.150,
Direcția Generală Educație Fălești- 1.224. 660,
Consiliul Raional Fălești –aproape 400.000,
Centrul de Sănătate A. Manziuc din Drochia- 357.600,
Consiliul Raional Florești- 430,600,
Consiliul Raional Briceni-aproape 754,000,
ÎM DPGCL Fălești -1.634.153,
Direcția Învățământ Soroca – 2.123.285,
Direcția Generală Învățământ Tineret și Sport Rîșcani- 656.400,
Președintele Raionului Rîșcani-453.396,
ÎM Direcția de Producțiea Gospodăriei Comunale și de Locuințe din Sîngerei – aproape 783.000,
Direcția Educație Sîngerei – 618.500,
Consiliul Raional Sîngerei – aproape 337.000,
Direcția Generală Învățământ Tineret și Sport Rîșcani- 656.400.
La începutul acestui an, prin hotărâre de Guvern, a fost aprobată o listă a jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență, în care se regăsește și Federația Rusă. Aceasta este o pârghie pentru a elimina Lukoil Moldova din licitații, susține Diana Enachi, expert în achiziții publice.
„Agenția Achiziții publice a informat și a publicat un comunicat în acest sens. Ce înseamnă acest lucru? O autoritate publică, atunci cânt are o achiziție, are ofertele și identiifică unul din ei ca fiind o companie din Federația Rusă sau care are ca beneficiari personae din țara respectivă, să o poată exclude de la procedura de achiziții. La modul practic, după cum vedem, acest lucru nu se prea întâmplă, cred eu, din reticență, din incertitudinea cum ar trebui făcut acest lucru, cât e de corect și dacă nu ar putea fi contestată achiziția”, a explicat Diana Enachi, expert în achiziții publice, IDIS Viitorul.
Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, autoritățile de la Chișinău nu au întreprins măsuri restrictive economice directe în legătură cu Lukoil Moldova, deși ar fi trebuit să o facă.
„Atâta timp cât în privința Lukoil și a fondatorilor nu au fost introduse sancțiuni, acest lucru nu depășește cadrul legal. Dar, trebuie să înțelegem că orice achiziție de la companii deținute de oligarhi ruși, contribuie indirect la finanțarea agresiunii militare a lui Putin asupra Ucrainei”, a spus Sergiu Tofilat, analist în domeniul energetic și bancar.
Totuși, trebuie să menționăm că Republica Moldova nu mai cumpără gaze de la Gazprom din decembrie 2022.
„Un lucru pe care ar putea să-l facă și R. Moldova, și țările europene, este să introduce sancțiuni împotriva gazului rusesc. La indicația lui Putin, Gazprom a redus exportul de gaze către majoritatea consumatorilor din Uniunea Europeană, inclusiv pentru noi. Aici s-ar putea de aplicat sancțiuni împotriva gazului rusesc pentru ca Gazprom să nu mai revină pe piața europeană. Desigur, cu anumite excepții – regiunea transnistreană, dacă vor să le dea gaz pe gratis”, a adăugat Sergiu Tofilat.
Sergiu Tofilat a declarat că lucrurile încă pot fi schimbate și este nevoie doar de voință politică: „Sancțiunile se aplică prin decizie politică. Dacă nu ai suficient cadru legal, elaborezi, aprobi legi care îți permit să aprobi aceste sancțiuni. Deci, este vorba, strict, despre o decizie și voință politică. Este important ca noi să ridicăm acest subiect în spațiul public și să cerem autorităților să întreprindă măsurile de rigoare. Nu este o scuză faptul că nu au cadru legal. Dar ce vă încurcă să-l elaborați?”.
Am adresat mai multe întrebări companiei SRL Lukoil Moldova, inclusiv care este poziția SRL Lukoil Moldova față de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, dar, până la data publicării investigației, nu am primit un răspuns.
În timp ce Lukoil se declară o afacere privată internațională, în 2023, publicația forbes.ru a plasat compania pe poziția a patra după veniturile acumulate printre întreprinderile rusești, cu 790 miliarde de ruble, echivalentul a 8 miliarde de euro.
Este important de menționat că Lukoil, şi-a schimbat din nou asociatul la începutul acestui an. Aceasta are sediul la Viena, scrie Mold-Street.
Astfel, noul şi singurul asociat a devenit Lukoil International GmbH din Austria. Acesta este parte a gigantului petrolier rus Lukoil şi este deţinută prin altă companie austriacă – Lukoil International Holding GmbH, tot cu sediul la Viena. Potrivit publicaţiei austriece Profil, în spatele proprietății se află, printr-o structură offshore, fostul șef al companiei, Vagit Alekperov, unul dintre cei mai bogați afacerişti din Rusia.
Am expediat o solicitare în adresa Guvernului și Parlamentului R. Moldova, pentru a afla ce măsuri au fost sau urmează a fi întreprinse pentru a evita vărsarea banilor publici în buzunarele lui Putin. Instituțiile statului au răspuns că „reprezentanții Parlamentului și ai Guvernului sunt în proces de examinare a cadrului normativ în vigoare și urmează să propună soluții menite să îmbunătățească legislația în domeniu.”
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.