O persoană a fost reţinută, iar Vitalie Burlacu, alias Vitas, persoană din anturajul lui Veaceslav Platon, a fost lăsat să plece acasă. Acesta este rezultatul descinderilor de miercuri ale mascaţilor de la SIS şi procurorilor de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), în dosarul privind filarea magistratei Angela Bostan de la Curtea de Apel Chişinău, potrivit Anticoruptie.md.
Surse apropiate anchetei au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că scopul descinderilor ar fi fost reţinerea lui Burlacu şi că acesta urmă să fie reţinut pentru 72 de ore în Izolatorul Poliţiei din Anenii Noi. Vitalie Burlacu a fost surprins de reporterii portalului Anticorupţie.md în timp ce pleca de unul singur, a aproximativ la şase ore după descinderea mascaţilor. Întrebat ce au căutat mascaţii şi procurorii în oficiul în care era şi el, Burlacu a declarat că nu ştie nimic.
Peste vre-o 30 de minute de la plecarea lui Burlacu, din ogradă a ieşit un bărbat încătuşat, cu mască medicinală, însoţit de mascaţi şi de un procuror. Acesta a fost urcat într-o dubiţă în care a urcat şi procurorul. Peste câteva minute, din ogradă a ieşit şi Ion Creţu, avocatul lui Veaceslav Platon. Apărătorul a spus că trebuie să-l urmeze pe cel reţinut la izolator, iar clientul său, Vitalie Burlacu, nu are nicio tangenţă cu descinderile şi că se afla acolo întâmplător.
Avocatul Ion Creţu a mai spus că procurorii au căutat documente, dar şi dispozitive electronice, însă nu poate să comunice în ce dosar, deoarece a semnat un act de confidenţialitate.
Atunci când Ion Creţu s-a prezentat la locul descinderilor, a declarat că a venit să-l reprezinte pe Vitalie Burlacu şi că a aflat din mass-media că acesta este reţinut.
Surse din Procuratură au precizat pentru portalul Anticorupţie.md că imobilul era închiriat de la un om de afaceri de persoane din anturajul lui Veaceslav Platon şi ar fi găzduit un centru de troli, antrenaţi în lustruirea imaginii controversatului afacerist.
Vitalie Burlacu şi presupusa sa complice, Irina Baglai, învinuiţi într-un dosar intentat în 2014 pentru coruperea deputaţilor, au fost achitaţi şi eliberaţi din detenţie cu un an în urmă, doar cu câteva zile înainte de eliberarea lui Platon.
Judecătoria Chișinău i-a condamnat, în 2016, pe Burlacu la 11 ani de închisoare, iar pe Baglai, la trei ani de detenție, dintre care doi cu suspendarea executării pedepsei. În 2017, Curtea de Apel Chișinău a menținut pedeapsa pentru Burlacu și a înăsprit pedeapsa Irinei Baglai. Hotărârea a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție, însă, în august 2019, înalta instanță a admis recursul în anulare al avocaților lui Burlacu și Baglai și a transmis dosarul la rejudecare.
Vitalie Burlacu a recunoscut în instanță că schema și banii pentru coruperea deputaților i-au fost transmiși de Veaceslav Platon, cu care a făcut cunoștință în 2013, în biroul directorului de la compania de asigurări Moldasig.
Cinci persoane, au fost reţinute , cu două săptămâni în urmă într-un dosar intentat pentru filarea magistratei Angela Bostan. Ulterior, s-a constatat că cei reţinuţi făceau parte din anturajul lui Veaceslav Platon, iar unii sunt pe post de fondatori sau administratori ai firmelor atribuite afaceristului.
Interesul lui Platon pentru Angela Bostan, magistrată la Curtea de Apel Chişinău, se leagă de faptul că în gestiunea sa se află contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău a emis o decizie favorabilă lui Platon.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.