Raportul Comisiei parlamentare „Laundromat” a fost făcut public, chiar dacă acesta încă este blocat de a fi înregistrat în Parlament. O spune președintele Comisiei Inga Grigoriu, membru PPDA care a adăugat că în cadrul audierilor de la comisie, Platon a recunoscut mai multe elemente. Mai mult, Grigoriu a precizat că noul Parlament trebuie să investigheze dacă, după 2014, nu au existat și alte operațiuni de spălări de bani pe lângă Laundromatul rusesc.
„Raportul a fost prezentat în termen, dar nu a putut fi prezentat din cauza insistenței a patru membri ai comisiei de a fi audiat Veaceslav Platon. Acești deputați nu se pot hotărî dacă vor semna raportul și astfel acesta nu poate fi înregistrat. Deputatul Partidului Șor Denis Ulanov m-a anunțat că nu va putea semna proiectul din cauza apariției unui conflict de interese”, a menționat Inga Grigoriu.
Potrivit șefei comisiei, la audieri, Platon a relatat „fragmentat” cum anume a implementat schema de dezghizare a banilor iliciți proveniți din Rusia, tranzitându-i prin RM spre jurisdicții străine.
Numitul Veaceslav Platon a relatat, fragmentat ce-i drept, despre cum a spălat banii Rusia prin băncile din R. moldova după care au ajuns în alte jurisdicții. Acesta a recunoscut că datorită acelei plafonări de taxe care a existat atunci, cei care au implementat această schemă au plătit mai puțini bani la stat prin intermediul diferitor taxe. La fel acesta a recunoscut că dacă nu exista scandalul din 2014 aceste transferuri de bani încă erau să aibă loc”, a precizat Grigoriu.
Totodată, Grigoriu a subliniat faptul că pe parcursul lucrărilor comisiei au fost constatate și alte scheme de spălări de bani.
Potrivit raportului, au fost constatate date, conexiuni sau implicări directe privind utilizarea mijloacelor financiare provenite din Federația Rusă ce au generat îmbogățiri ilicite și evaziuni fiscale pe teritoriul R. Moldova, achiziții de acțiuni a două companii de asigurări și instituții financiare din R. Moldova, achiziții de valori mobiliare, de bunuri mobile și imobile în Uniunea Europeană, extrageri de numerar în proporții deosebit de mare, corupere de deputați și demnitari de stat având nivel de conducere în cadrul Parlamentului și Guvernului R. Moldova, judecători, alimentări de conturi ale membrilor de familie ale foștilor demnitari de stat, finanțări cu mijloace provenite din Laundromat a contrabandei, a diverselor entități juridice, organizații non-profit, fluxuri semnificative de mijloace financiare prin instituții financiare ale R. Moldova în conturile unor persoane fizice și juridice nerezidente.
Potrivit raportului, cetățeni ai Ucrainei avea misiunea de a depune cereri de chemare în judecată în numele entităților juridice creditoare cu scopul de a fi emise ordonațele judecătorești către executorul judecătoresc ales de către creditor. Apoi toate ordonanțele erau executate doar într-o singură bancă din Republica Moldova, iar mijloacele financiare erau încasate forțat nu de la cei care aveau datori, ci din conturile băncilor corespondente din Federația Rusă, acestea neavând statu de dator în contractele fictive, dar care procesau plăți în numele lor la ordinele fiduciarilor indicați în ordonanță.
Ea a mai spus că rolul executorilor judecătoreștei era unul important în implementarea operațiunii. Cinci executori judecătorești era contractați de către cele 20 de companii creditoare înregistrate în zone offshore care se regăsesc și în alte scheme făcute în Moldova.
Printre ele se numără RONIDA INVEST LLP, MIRABAX INVESTMENTS LIMITED, CHESTER NZ LIMITED, ZORBAINTERNATIONAL, SEABON LIMITED, WESTBURN ENTERPRISES LIMITED, PR- VERT SYSTEM LIMITED, VALEMONT PROPERIES LTD, CALDON HOLDINGS LIMITED ș.a.
Potrivit raportului Kroll, entitățile juridice menționate, ar fi conexe grupurilor de companii afiliate lui Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.
Amintim că, în anii 2010-2014, în baza a 36 ordonanțe judecătorești din conturile corespondente a 20 bănci din Federația Rusă deținute la B.C. “Moldindconbank” S.A., au fost încasate forțat mijloace bănești în sumă totală de 22 013 152 564 USD de către 5 executori judecătorești din R. Moldova și transferate în conturile curente a 20 companii off-shore deschise la B. C. MOLDINCONBANK S.A. și TRASTA KOMERCBANKA, Letonia.
Ulterior, mijloacele financiare au fost transferate către persoane fizice și juridice cu conturi deschise în bănci comerciale din cca 60 state. Operațiunile bancare se manifestau prin scoaterea capitalului financiar din Federația Rusă către zone off-shore cu utilizarea sistemului bancar moldovenesc. Însumat, conform unor estimări efectuate de organele competente naționale și internaționale, circa 400 miliarde dolari proveniți din activități ilicite pe teritoriul Federației Ruse, au avut drept destinație finală jurisdicții din cadrul Uniunii Europene, SUA, China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Australia, Marea Britanie, Ucraina, Cipru, Argentina, Barbados, Belize, Canada, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Insulele Man, Israel, Japonia, Kazahstan, Malaiezia, Malta, Mauritius, Noua Zeelandă, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Uruguay, Vietnam ș.a. state.
Vedeți mai jos raportul integral:
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.