Autoritățile din Republica Moldova continuă să sanctioneze persoanele implicate în încercările de corupere electorală și influențare a alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE din toamna anului 2024. Până în prezent, poliția a întocmit peste 6.000 de procese-verbale, iar doar 3% dintre acestea au fost contestate, conform declarațiilor șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.
Potrivit șefului IGP, cele peste 6.000 de persoane sancționate fac parte dintr-un grup mai larg de 140.000 de indivizi care au fost inițial incluși în cauze penale, dar ulterior aceste dosare au fost redirecționate către poliție pentru documentare și sancționare contravențională.
Persoanele vizate se încadrează în trei categorii cei care colaborează cu poliția, cei care recunosc vina și acceptă sancțiunea prin procedura simplificată și cei care refuză colaborarea și care, în multe cazuri, au coordonat acțiuni de corupere la nivel local.
Ancheta a fost lansată în toamna lui 2024, când autoritățile au descoperit o rețea complexă de corupere electorală, coordonată prin aplicația Telegram de persoane afiliate grupului criminal condus de Ilan Șor, susținut de Kremlin. Banii erau distribuiți prin conturi deschise la o bancă din Moscova, iar schema urmărea să influențeze rezultatele alegerilor și ale referendumului privind aderarea la UE.
În august 2024, Parlamentul a introdus sancțiuni contravenționale pentru coruperea electorală, cu amenzi între 25.000 și 37.500 de lei pentru cei care și-au vândut votul.
În decembrie 2024, deputații PAS au aprobat în prima lectură modificări și mai dure, amenzi de la 67.500 la 92.500 de lei, pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 7 ani pentru cei care acționează în interesul unui grup criminal și amenzi de până la 550.000 de lei și lichidarea persoanelor juridice implicate.
Autoritățile continuă ancheta și aplicarea sancțiunilor, demonstrând zero toleranță față de încercările de manipulare a votului. Cu modificările legislative propuse, pedepsele vor deveni și mai aspre, în special pentru cei care acționează în interesul grupurilor organizate.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.