A doua semifinală de Euro 2020, Anglia – Danemarca (2-1 după prelungiri), a fost decisă de o lovitură de pedeapsă destul de controversată, despre care se va vorbi mulţi ani de acum înainte. Cine a crezut că, odată cu introducerea arbitrajului video (VAR), erorile flagrante şi vicierile de rezultat vor dispărea din fotbal ar trebui să vadă faza în urma căreia Anglia a primit un penalty, în minutul 102 al meciului cu Danemarca de pe „Wembley“, transmite SafeNews.md cu referire la adevărul.ro.
Pentru că impresia generală a fost că lovitura de pedeapsă, dictată de olandezul Danny Makkelie (38 de ani), a fost una gratuită, menită să împingă Anglia, gazda ultimelor trei partide din cadrul Euro 2020, în finala de duminică (ora 22.00, Pro TV).
Iar atunci când cei din camera VAR au aprobat decizia centralului, fără ca acesta să fie chemat pe margine pentru a revedea faza, valul de indignare a devenit şi mai mare.
Imediat după terminarea partidei, postul ESPN a cerut părerea lui Mark Clattenburg (46 de ani), fost arbitru FIFA, care analizează fazele discutabile ale turneului final pentru postul amintit. De-a lungul carierei sale stelare la nivel internaţional, Clattenburg, care e englez chiar, a arbitrat finala Ligii Campionilor din 2016, dar şi finala Euro 2016, în care Portugalia a învins Franţa, scor 1-0.
Ce a spus Mark Clattenburg?
E un penalty extrem de discutabil. E genul ăla de penalty când tu, ca arbitru, trebuie să-ţi pui următoarea întrebare: Oare vrei să decizi soarta unui meci, pe baza unei asemenea decizii?
Trebuie să vedem pe ce şi-a bazat Danny Makkelie decizia. Dacă a dat penalty pentru intervenţia celui de-al doilea fundaş sau dacă a sancţionat faultul iniţial la piciorul lui Raheem Sterling? Cu siguranţă, asta le-a explicat Danny Makkelie celor aflaţi în camera VAR şi la asta s-au uitat cu atenţie cei de acolo.
Dacă există contact în careu, la viteza pe care o avea Raheem Sterling, arbitrul, în mod automat, o să dea penalty. Dacă eu aş da un penalty la un meci atât de mare? Nu prea sunt sigur. M-aş întreba dacă vreau să decid meciul cu o asemenea decizie, mai ales că vorbim de un meci atât de important…
Şi înainte de această fază (n.r. – în prima repriză), Anglia a avut o fază suspectă de penalty, care a fost mai clară, la o intervenţie asupra lui Harry Kane. Acolo a existat un contact mai clar. Acolo a fost un penalty mai clar, comparativ cu ce s-a dat în prelungiri, la Raheem Sterling.
Când am văzut faza în timp real, în timpul partidei, înainte de reluări, am înţeles de ce s-a dat penalty. Dar aş fi preferat să nu fie dat. Şi într-o asemenea fază, când e un penalty atât de uşor acordat, cei din camera VAR pot recomanda arbitrului să meargă pe margine, să revadă faza pe monitor şi abia apoi să ia o decizie. Odată ce arbitrul a dat acest penalty, nu poate fi catalogată decizia lui drept o greşeală flagrantă pentru că, în mod evident, există un contact acolo, în careu.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.