Primarul și viceprimarul orașului Sîngerei, dar și o funcționară din cadrul instituției vor trebui să achite amenzi în valoare totală de 75 de mii de lei, după ce au oficiat, la 27 martie 2020, împreună cu doi preoți o slujbă afară.
După ce Judecătoria Bălți a admis contestația primarului orașului Sângerei, Arcadie Covaliov, a viceprimarului, Andrei Cucoș, dar și a Liliei Țăbîrnă, lucrătoare a Primăriei, anulând procesele-verbale prin care cei trei funcționari au fost sancționați cu câte o amendă de 25 mii de lei, la 17 aprilie, Curtea de Apel (CA) Bălți a anulat hotărârea. Instanța de Apel a menținut amenzile aplicate.
Deși prima instanță a constatat mai multe încălcări procedurale admise de agentul constatator, magistrații Curții de Apel (CA) Bălți au decis menținerea în vigoare a procesului verbal, respectiv, aplicarea amenzilor.
Avocatul celor trei angajați ai Primăriei, Victor Panțîru, susține că vor înainta cereri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) și vor scrie plângeri penale atât pe numele polițistului, cât și a magistraților de la CA Bălți. Asta deși, pe perioada stării de urgență, R. Moldova a notificat secretarul general al Consiliului Europei activând art. 15 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.
Istoria unei amenzi
După ce, la 7 aprilie, cei trei funcționari au fost amendați pentru că au participat la oficierea unei slujbe în stradă la data de 27 martie, a doua zi, pe 8 aprilie, aceștia au contestat procesele-verbale întocmite pe numele lor în instanța de judecată și au cerut încetarea procesului contravențional pe motivul nulității procesului verbal cu privire la contravenție.
În contestația depusă, Arcadie Covaliov indica faptul că nu este de acord cu procesul-verbal și decizia de sancționare întocmită în privința sa, dat fiind faptul că agentul constatator nu a încadrat corect fapta din punct de vedere legal, încălcând astfel prevederile Codului Contravențional, ceea ce duce la declararea nulității procesului-verbal.
Totodată, primarul orașului Sîngerei indica și faptul că „nu i-au prezentat probe care să confirme vinovăția”.
La 15 aprilie, Judecătoria Bălți a admis atât contestația edilului, cât și a celorlalți doi funcționari ai Primăriei, anulând procesele-verbale cu privire la contravenție.
„Judecătorii care au duble standarte”
Ulterior, hotărârea Judecătoriei Bălți a fost atacată cu recurs la CA Bălți care a admis recursul la 17 aprilie și a decis, irevocabil, menținerea în vigoare a proceselor-verbale în cazul celor trei persoane. Documentul nu a fost încă publicat pe portalul instanțelor de judecată.
Victor Panțîru, avocatul care a reprezentat interesele celor trei funcționari din Sîngerei, susține că ceea ce s-a întâmplat în cadrul CA Bălți reprezintă un exemplu de „justiție selectivă”. Într-un filmuleț video publicat pe Facebook de edilul orașului Sângerei după pronunțarea hotărârii, avocatul motivează că în aceeași zi, magistrații CA Bălți au anulat alte patru procese-verbale prin care câțiva tineri care consumau alcool în curtea blocului au fost sancționați din același motiv, că nu a fost încadrate corect din punct de vedere legal contravenția.
„Polițistul a admis falsificarea procesului-verbal”
Contactat de Ziarul de Gardă, Victor Panțîru a precizat că va depune plângeri penale atât pe numele polițistul care a întocmit procesele-verbale, cât și pe numele judecătorilor care au emis deciziile de menținerea acestora.
Revenirea la practicile de folosire a organelor de drept ale statului în calitate de instrument de presiune
Totodată, Arcadie Covaliov susține că ceea ce li se întâmplă este „o bătaie de joc și o comandă politică”.
CALM a denunțat amendarea primarului
În acest context, Congresul Autorităților Publice Locale (CALM) a venit cu o declarație publică în care denunță revenirea la practicile de folosire a organelor de drept ale statului în calitate de instrument de presiune asupra unor reprezentanți ai autorităților locale.
Amintim că totul s-a întâmplat în dimineața zilei de 27 martie, ziua în care a intrat în vigoare dispoziția emisă de CSE prin care se interzice deplasarea în grupuri mai mari de trei persoane. Primarul Arcadie Covaliov era afară, la distanță de cei doi preoți, tot la distanță fiind și angajata primăriei care urma să transmită live evenimentul pe o rețea de socializare pentru ca oamenii să audă rugăciunea. Viceprimarul venea dintr-o altă localitate și văzându-l pe alesul local care-i este și angajator s-a apropiat de acesta. Deoarece evenimentul a avut loc în dimineața zilei de 27 martie, nimeni dintre cei prezenți nu reușiseră să facă cunoștință cu decizia CSE.
De ce a fost amendat primarul și cei doi funcționari
ZdG a scris anterior că primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov, viceprimarul, Andrei Cucoș, dar și Lilia Țăbîrnă, lucrătoarea primăriei, la fel, au fost sancționați cu câte o amendă în valoare de 25 mii de lei după ce au oficiat o slujbă în stradă la data de 27 martie. Potrivit reprezentanților organelor de drept, aceștia ar fi încălcat Dispoziția CSE, care interzice adunarea în grupuri mai mari de trei persoane în locurile publice, din data de 26 martie.
Într-un filmuleț video publicat pe pagina sa de Facebook, primarul susține că nu este de acord cu aplicarea amenzii. Acesta spune că atunci când la inițiativa sa a fost oficiată slujba, nu cunoștea despre decizia CSE din 26 martie prin care sunt interzise adunările în grupuri mai mari de trei persoane. Totodată, Arcadie Covaliov precizează că a respectat toate măsurile prevăzute de CSE.
R. Moldova a activat articolul din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări. Explicațiile Agentului Guvernamental
La mijlocul lunii martie, R. Moldova a notificat secretarul general al Consiliului Europei privind declararea stării de urgență, activând art. 15 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.
Mai exact, articolul respectiv prevede:
- în caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional;
- dispoziţia precedentă nu permite nicio derogare de la articolul 2, cu excepţia cazului de deces rezultând din acte licite de război, şi nici de la articolele 3, 4 (paragraful1) şi 7 (n.r. – dreptul la viață, interzicerea torturii și a sclaviei, nicio pedeapsă fără lege);
- orice Înaltă Parte Contractantă ce exercită acest drept de derogare îl informează pe deplin pe Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la măsurile luate şi la motivele care le-au determinat. Aceasta trebuie, de asemenea, să informeze Secretarul General al Consiliului Europei şi asupra datei la care aceste măsuri au încetat a fi în vigoare şi dispoziţiile Convenţiei devin din nou deplin aplicabile
Ce spune Agentul Guvernamental
Reprezentantul Guvernului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Oleg Rotari, a declarat pentru ZdG că acest lucru a fost făcut ținând cont de declararea stării de urgență, care „implicit denotă existența anumitor circumstanțe care permit sau chiar necesită restricționarea unor drepturi garantate de Convenție”.
Întrebat dacă măsura ar putea permite comiterea unor abuzuri, el a spus că „în mod normal, nu trebuie să existe abuzuri, pentru că intenția statului nu este de a introduce stare de urgență pentru a comite abuzuri, ci de a proteja viața oamenilor, de a nu se infecta cu acest virus”.
Conform Agerpres, care face referire la France Presse, articolul 15 din Convenție a fost activat de R. Moldova, România, Armenia și Letonia, adică patru din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.