Un tribunal din Haga a ridicat ordinul de sechestru asupra activelor din Țările de Jos ale gigantului rus al energiei Gazprom, potrivit unei hotărâri publicate pe site-ul instanței, informează Reuters.
Hotărârea, luată săptămâna trecută, arată că activele în cauză sunt participațiile în acțiuni ale Gazprom pe care compania rusă le deține la producătorii de gaze Wintershall Noordzee și Gazprom International Projects B.V..
Sechestrul asupra acestor active a fost introdus în cadrul a două procese separate intentate de companiile ucrainene din domeniul agriculturii Slavutich-Invest și Zhniva, care au cerut compensații din cauza pierderilor legate de acțiunile Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, instanța olandeză a hotărât că sechestrul asupra activelor Gazprom ar putea încălca principiul imunității statale, ceea ce înseamnă că instanțele olandeze nu pot judeca acțiunile unei alte țări sau ale unei entități de stat.
Ucraina a întreprins o serie de acțiuni legale în instanțele internaționale pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele comise în timpul războiului. Aceste acțiuni legale includ eforturile companiilor ucrainene de a obține despăgubiri, prin intermediul instanțelor judecătorești, pentru pagubele cauzate de agresiunea rusă, notează The Kyiv Independent.
Unele dintre aceste procese au avut succes. Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz a câștigat anterior un proces împotriva companiei ruse Gazprom și solicită acum 6,9 miliarde de dolari, într-un proces de arbitraj, pentru activele confiscate de Rusia în Crimeea după anexarea companiei, în 2014.
Anterior, în martie 2024, Gazprom a încercat să-și vândă activele pe care le deținea în cadrul celor două companii – Wintershall Noordzee and Gazprom International Projects B.V., potrivit publicației ucrainene Unian. La acel moment, prețul inițial a fost stabilit la 344 de milioane de euro (370 de milioane de dolari) pentru o participație de 50% la compania europeană Wintershall Noordzee și pentru participația de 100% din filiala Gazprom International UK Limited.
Separat, țările din Grupul celor Șapte (G7) au blocat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele suverane ale Rusiei la începutul războiului pe scară largă, în 2022, direcționând ulterior profiturile către reconstrucția și apărarea Ucrainei.
Potrivit actualului ministru al Apărării, Denis Șmîhal, care a ocupat anterior funcția de prim-ministru, Ucraina a primit în acest an peste 18,5 miliarde de dolari din activele rusești înghețate, direcționând fondurile către proiecte pentru redresare rapidă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.