Acasă Extern Victorie în alegerile din Marea Britanie: Laburiștii se întorc la guvernare după...

Victorie în alegerile din Marea Britanie: Laburiștii se întorc la guvernare după 14 ani

0

Keir Starmer va deveni vineri următorul prim-ministru al Marii Britanii, Partidul Laburist pe care îl conduce câștigând o majoritate confortabilă în cadrul alegerilor parlamentare de joi, arată rezultatele parțiale oficiale citate de Reuters și estimările BBC.

Noul guvern se confruntă cu o serie de provocări dificile, care includ creșterea economică lentă, scăderea nivelului de trai și degradarea serviciilor publice, scrie Hotnews.ro.

Partidul Laburist de centru-stânga era pe cale să obțină 410 din cele 650 de locuri din parlament, potrivit estimărilor BBC, o răsturnare spectaculoasă de situație față de alegerile de acum cinci ani, când a înregistrat cea mai slabă performanță din 1935.

Rezultatul va oferi partidului de stânga o majoritate mai mult decât confortabilă, încheind 14 ani tumultuoși de guvernare conservatoare.

Partidul Conservator al premierului Rishi Sunak ar urma să câștige doar 144 de locuri, cea mai slabă performanță electorală din istoria sa, alegătorii pedepsindu-l pentru criza costului vieții și pentru anii de instabilitate și de lupte interne care au adus în fruntea guvernului cinci prim-miniștri diferiți de la votul pentru Brexit din 2016.

Rezultatele alegerilor, estimate de BBC, mai arată că liberal-democrații de centru ar urma să obțină 58 de locuri, în timp ce partidul populist de dreapta Reform UK, condus de Nigel Farage, militant pentru Brexit, ar urma să câștige 4 locuri – mai puțin față de cele 13 indicate de exit-poll.

Starmer va veni la putere într-un moment dificil pentru țară și are în față o lungă listă de provocări, de la o economie lentă la servicii publice tot mai degradate și la scăderea nivelului de trai – toate, motive care au contribuit la înfrângerea conservatorilor.

Pentru conservatori în schimb, situația este dramatică.

Dacă cifrele sunt confirmate de rezultatele finale, acesta ar fi cel mai slab rezultat al Partidului Conservator din istoria sa, în ceea ce privește numărul de locuri.

Premierul Rishi Runak a declarat vineri dimineață că l-a sunat pe Keir Starmer pentru a-l felicita pentru victorie. El a admis „o noapte dificilă” pentru partid li a subliniat că alegătorii au oferit un verdict care dă de gândit conservatorilor.

Vestea bună pentru Sunak este că el și-a câștigat totuși mandatul de parlamentar – sondajele sugerând anterior că este aproape de a pierde.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.