Republica Moldova se confruntă cu riscul declanșării unei noi crize financiare, avertizează Victoria Furtună, președinta Asociației „Vox Populi, Vox Dei”. Aceasta critică decizia Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a majora rata de bază pentru operațiunile de politică monetară pe termen scurt la 5,6% anual, susținând că această măsură va conduce la scumpirea creditelor și va accentua presiunile economice asupra populației și mediului de afaceri.
Într-o postare făcută publică pe rețelele de socializare, Victoria Furtună atrage atenția că majorarea ratei de bază va duce automat la creșterea costurilor pentru împrumuturile bancare și leasinguri. Potrivit acesteia, această decizie va genera un nou val de scumpiri, afectând atât agenții economici, cât și consumatorii.
Aceasta subliniază că mediul de afaceri, deja afectat de creșterea prețurilor la energie și gaze, va resimți din plin această măsură, ceea ce ar putea duce la închideri de afaceri și pierderi de locuri de muncă.
Totodată, Victoria Furtună a atras atenția și asupra impactului acestei decizii asupra bugetului de stat. Potrivit acesteia, majorarea dobânzilor va crește cheltuielile publice cu plata datoriilor contractate de stat de la băncile comerciale.
În acest sens, aceasta a sugerat că Executivul ar trebui să ia în calcul plafonarea profiturilor băncilor comerciale, în special a celor controlate de corporații internaționale, pentru a proteja economia și cetățenii de efectele negative ale acestei măsuri.
În continuare, Victoria Furtună a criticat dur lipsa de reacție a Guvernului față de deciziile care afectează direct populația. Ea a exprimat scepticism față de capacitatea autorităților de a gestiona această situație economică complexă.
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis la 10 ianuarie, să majoreze rata de bază cu două punte procentuale, de la 3,60% – la 5,60. Totodată, a fost majorată rata la creditele overnight, la nivelul de 7,60 la sută anual, la operațiunile repo până la 5,85 și la depozitele overnight, la nivelul de 3,60 la sută.
Decizia BNM a luat în calcul evoluțiile macroeconomice recente atât din mediul extern, cât și intern, inclusiv perspectivele accelerării inflației pe fondul sporirii tarifelor interne la gazul din rețea, energie termică și cea electrică, ajustate în decembrie 2024 și ianuarie 2025.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.