Acasă Social Victoria Furtună critică guvernarea PAS pentru inegalitățile salariale: “ În timp ce...

Victoria Furtună critică guvernarea PAS pentru inegalitățile salariale: “ În timp ce profesorii și medicii se luptă pentru creșteri de câteva sute de lei, miniștrii și-au majorat salariile cu 210%”

0

Victoria Furtună, președinta Asociației „Vox Populi, Vox Dei”, a lansat o critică dură la adresa guvernării PAS, subliniind diferențele salariale din sectorul public de stat și promisiunile neîmplinite ale autorităților.

Furtună a evidențiat că, deși PAS a promis creșteri salariale pentru profesori, realitatea arată o scădere semnificativă a veniturilor acestora în raport cu salariul mediu pe economie.

„Salariile profesorilor sunt în cădere liberă, chiar dacă PAS se preface că le mărește în fiecare an. Dascălii sărăcesc, în ciuda promisiunilor repetate”, a afirmat Furtună, făcând referire la anunțul din campania prezidențială, când PAS a promis creșterea salariilor până la 25.000 de lei, dar doar până în 2030.

Aceasta a subliniat că, în timp ce salariile medicilor au crescut considerabil, prețurile au ajuns să depășească 65%, iar salariile profesorilor au scăzut cu până la 24% față de salariul mediu pe economie.

„În timp ce profesorii și medicii se luptă pentru creșteri de câteva sute de lei, miniștrii și-au majorat salariile cu 210%, iar deputații și șefii din guvern au ajuns să câștige până la 100.000 de lei pe lună”, a mai spus Victoria Furtună.

Furtună a concluzionat că exemplul guvernanților arată o atitudine cinică față de cetățeni și o preocupare exclusivă pentru bunăstarea personală, în timp ce mulți angajați din sectorul public sunt nevoiți să facă economii drastice pentru a supraviețui.

Reacția Victoriei Furtună vine după ce profesorii din Chișinău au ieșit și astăzi în stradă, continuând protestele începute pe 13 decembrie, pentru a solicita salarii mai mari decât cele promise de Guvern pentru anul 2025. Nemulțumiți de majorarea salarială de 9% prevăzută în bugetul de stat, angajații din învățământ au cerut sindicaliștilor o majorare considerabilă de 35%.

Se întâmplă după ce Ministrul Educației, Dan Perciun, a considerat că o astfel de majorare este ireală și exagerată, dar a asigurat că discuțiile cu Ministerul Finanțelor sunt în curs pentru a găsi soluții adiționale în susținerea cadrelor didactice.

Recent, un amendament la proiectul de buget pentru 2025, care vizează majorările salariale pentru cadrele didactice și funcționarii din învățământ, a fost înregistrat în Parlament.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a susținut că profesorii au motive întemeiate pentru a protesta, subliniind faptul că în ultimii patru ani, salariul din învățământ a crescut cu 54%, în timp ce prețurile au crescut cu 65%. În 2020, salariul mediu lunar în învățământ era de 7.017 lei, cu 12% mai puțin decât media națională, dar până în 2024 a ajuns la 10.810 lei. Deși salariul a crescut, decalajul față de media pe economie s-a adâncit, ajungând la 24%, ceea ce sugerează că profesorii nu au reușit să țină pasul cu creșterile salariale din alte sectoare.

Această situație a stârnit îngrijorare în rândul cadrelor didactice, care cer soluții rapide și eficiente pentru a asigura o remunerare corectă și echitabilă în raport cu eforturile depuse în educație.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.