Vicespeakerul Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că administrația ÎS „Calea Ferată a Moldovei” nu reacționează la deputați și nu oferă săptămânal informația despre achitarea restanțelor la salarii. Conform deputatului, președintele interimar al Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, socialistul Petru Burduja, nu prezintă interes la acest capitol și, din această cauză, Slusari va insista ca comisia de anchetă să ia sub control acest proces de săptămâna viitoare.
„Sunt ferm convins că procesul unui faliment premeditat al acestei entități strategice este în toi. Am întrat în posesia mai multor documente privind constatarea unor operațiuni financiare la CFM, care denotă foarte clar cum artificial se distruge întreprinderea. Voi prezenta aceste documente comisiei de anchetă, dar câteva aspecte voi menționa acum.
Calea Ferată prestează servicii de transport marfar în favoarea agenților economici prin intermediul a numeroase companii de expediții.
Aceste companii în permanența solicită reduceri la tarife pe anumite mărfuri și itinerare. Prin urmare, Comisia Tarifară CFM acordă aceste reduceri generoase, deseori aplicând coeficienţi 0,5-0,55 la stabilirea tarifelor.
Din câte am înțeles, foarte multe companii de expediții sunt fondate de oameni apropiați unor persoane din conducerea CFM.
Doar pe perioada anului 2019, în urma unor reduceri și condițiilor speciale la import și export la metale feroase și cereale, venitul ratat al întreprinderii a constituit peste 113 milioane lei.
În perioada 2019 – 2020 (jumătate de an) „au fost procurate mărfuri la prețuri exagerate în suma de peste 45 milioane lei și s-au efectuat achiziții și au fost achitate servicii în lipsa contractelor în valoare de peste 5 milioane lei”.
Este implementată schema clasică de distrugere a unei întreprinderii de stat – artificial se micșorează veniturile și se umflă cheltuielile.
La un moment dat nu rămân bani nici pentru salarii. Mai departe insolvabilitatea, cumpărarea de către băieți șmecheri la prețuri derizorii, concesiunea etc.
Pot fi diferite variante. Plus nimeni nu cunoaște câte obiecte imobiliare sunt gestionate de Calea Ferată, de ce ele nu sunt înregistrate și cine obține venituri în urma exploatării acestora. Dar precis este vorba de mii de hectare și metri pătrați ai clădirilor. Klondike pentru escroci.
E nevoie de un plan real de salvare a întreprinderii și de un managementul anticriză la Calea Ferată. Este necesar de operat modificări în conducerea Agenției Proprietății Publice, pe fundalul inacțiunii căreia se produce dezastru. În august, după anticipate, poate fi prea târziu”, a conchis Slusari.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.