Acasă Politic Vicepreședintele DA: Guvernul a eșuat în obținerea tranșei a II-a de la...

Vicepreședintele DA: Guvernul a eșuat în obținerea tranșei a II-a de la UE. Trebuie creat un nou Guvern

0

Vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, susține că RM nu și-a îndeplinit pe deplin cele 8 condiții stabilite în ședința Comitetului de Asociere UE-RM din 15.02.2020 pentru obținerea tranșei a II din asistența macroeconomică. Deputatul mai spune că pentru a îndeplini această sarcină este nevoie de un nou guvern, capabil, credibil și responsabil în fața cetățenilor RM: El trebuie creat, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.

Politicianul mai spune că Recent, unii oficiali ai actualului guvern au pretins că și-au îndeplinit angajamentele și că se așteaptă la achitarea imediată a tranșei a II, exagerând ca de obicei în materie de stil, precizie și comunicare.

„Cu scopul informării obiective, voi menționa situația acestor 8 condiții:

1.Crearea echipei comune de investigație a fraudei bancare, Deși s-au alocat resurse, echipa comună de investigație cu experții letoni și Agenția UE Eurojust încă nu a fost formată. Indicator neîndeplinit.
2. Aderarea la Rețeaua Anticorupție pt Europa de Est și Asia Centrală a OECD. Procedurile au fost finalizate, aderarea nu este încheiată. Indicator parțial îndeplinit.
3.Adoptarea legii privind sancțiunile pt infracțiunile legate de spălarea banilor. Legea a fost adoptată în lectură finală la 21 mai, 2020. Indicator îndeplinit în totalitate.
4. Moratoriul asupra programului ”Cetățeni contra investiții”. Moratoriul a fost extins până la 1 septembrie 2020, însă legea nu a fost abrogată. Indicator parțial îndeplinit.
5. Strategia de reformare a justiției (PdA). Procesul elaborării acestei strategii este abia în etapă embrionară, presupunând o implicare efectivă și credibilă a experților CoE, UE (DG Just), societatea civilă și partidele politice. Indicator neîndeplinit.
6. Adoptarea legii privind organizațiile necomerciale. La 12 iunie legea a fost adoptată în a 2 lectură, nu și ultima. Indicatorul va fi îndeplinit numai după adoptarea, promulgarea și tipărirea legii.
7. Evaluarea independentă a Consiliului Audiovizualului și Consiliului Concurenței prin audituri externe, cerere exprimată de Comisarul European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, OLiver Varhelyi. Indicatorul nu a fost îndeplinit, iar liderii ambelor agenții s-au opus vehement.
8. Reforma Consiliului Superior al Magistraturii. Ca și în cazul Strategiei reformei sectorului justiției, procesul de reformare presupune implicarea efectivă și progresul constatat de către experți ai CoE, UE (DG Just), cu participarea societății civile și a partidelor politice. Indicator neîndeplinit”, precizează Munteanu. 

Vicepreședintele PPPDA mai spune că criza pandemică a complicat foarte mult sarcina actualului guvern în a-și îndeplini angajamentele, ar fi nesăbuit să nu recunoaștem acest lucru, doar că, de dragul adevărului, nu ar trebui să acceptăm aruncarea cu ușurință a oricărui eșec, restanță sau bâlbâială guvernamentală pe seama efectelor acestei urgii pe nume Covid19: „Asta ar fi mai mult decât o greșeală, asta ar fi o eroare strategică în raport cu UE. Dar pentru această sarcină este nevoie de un nou guvern, capabil, credibil și responsabil în fața cetățenilor RM. El trebuie creat.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.