Viceprim-ministrul în exercițiu pentru reintegrare, Olga Cebotari, anunță că discursurile de ură și instigare la discriminare în raport cu cetățenii R.Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană aduc prejudicii obiectivului guvernamental de reintegrare a țării și afectează atât eforturile Chișinăului în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cât și imaginea Republicii Moldova pe arena internațională. Mesajul vine ca urmare a deciziei CEC de a deschide 44 de secții de votare destinate alegătorilor din Transnistria în cadrul scrutinului parlamentar din 11 iulie.
„Reiterez necesitatea renunțării la abordări discriminatorii și de politizare exagerată asupra tematicii dosarului transnistrean și dreptului de vot a cetățenilor din stânga Nistrului și municipiul Bender. Reamintesc experților care se expun asupra votului cetățenilor din raioanele de Est ale țării, că în stânga Nistrului și municipiul Bender locuiesc câteva sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care dispun de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni ai țării”, se arată în mesajul vicepremierului, publicat de Biroul politici de reintegrare.
Potrivit lui Cebotari, comentariile, discursurile de ură și instigare la discriminare aduc prejudicii obiectivului guvernamental de reintegrare a țării și afectează atât eforturile Chișinăului în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cât și imaginea Republicii Moldova pe arena internațională.
„Guvernul susține necesitatea de asigurarea egală/ neîngrădită a exercitării dreptului electoral pentru toți cetățenii Republicii Moldova indiferent de locul aflării – în țară, diasporă sau maluri ale Nistrului. Rog să nu divizam cetățenii în buni și răi, or voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, democratice, transparente și corecte conform Constituției Republicii Moldova”, susține ea.
Amintim că membrii Comisiei Electorale Centrale se întrunesc astăzi în ședință pentru a examina mai multe subiecte, inclusiv modificarea hotărârii din 5 iunie cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană. Subiectul respectiv a intrat, inclusiv, în vizorul Serviciului de Informații și Securitate care a reacționat la decizia CEC de a deschide secții de votare la Bender și Corjova (teritorii aflate în afara controlului autorităților constituționale), atenționând asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.
De menționat că la data de 5 iunie, CEC a votat hotărârea privind deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor transnistreni, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020.
Membrul Comisiei, Dumitru Pavel, a avut o opinie separată în legătura cu acest subiect. Funcționarul a propus deschiderea a 28 de secții de votare, menționând că un număr mai mare de secții reprezintă irosirea banului public. În ce privește secțiile din Corjova și Bender, acesta s-a referit la o notificare a reprezentanților Ministerului de Interne, potrivit cărora nu există o posibilitate, la moment, de a asigura securitatea votului în aceste localități.
Precizăm că la ultimul scrutin național (alegerile prezidențiale 2020) au fost deschise 42 de secții de votare pentru transnistreni. Atunci, au rămas neutilizate peste 100 de mii de buletine de vot.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.