În luna august, datoria de stat internă a înregistrat o scădere-record cu circa un miliard de lei, arată date ale Ministerului Finanțelor. Astfel dacă la finele lunii iulie, datoria de stat internă constituia peste 34,333 miliarde de lei, apoi la finele lunii august – 33,317 miliarde lei, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.
Cererea de VMS mai mică decât oferta
De vină se pare că nu este o reducere a ofertei de Valori Mobiliare de Stat (VMS) din partea Ministerului Finanțelor. La mijloc este cererea mică de VMS din partea băncilor și a altor cumpărători.
De exemplu pe 17 august, Ministerul Finanțelor a scos la licitație bonuri de trezorerie în valoarea de 800 milioane lei, pe un termen de 182 de zile, cu rata nominala a dobânzii de 5,21%, dar volumul realizat a fost de trei ori mai mic – 258,5 milioane lei.
În aceeași zi, Ministerul Finanțelor a scos la licitație și bonuri de trezorerie în valoarea de 800 milioane lei, pe un termen de 364 de zile, cu rata nominala a dobânzii de 5,68%, dar volumul realizat a fost de trei ori și ceva mai mic – de 252 milioane lei.
Aproximativ același lucru s-a întâmplat și la licitațiile de pe 3 august.
Banii de la FMI şi politica monetară a BNM
Unul dintre factori ce a influenţat rezultatele licitaţiilor este decizia de politică monetară a Băncii Naţionale, prin care a fost majorată rata de bază. Un alt factor sunt banii de la Fondul Monetar Internaţional, care au mai redus din presiunea finanţării cheltuielilor publice.
În plus şi cheltuielile publice au scăzut semnificativ: de la 7,13 miliarde de lei în iunie, la doar 5,27 miliarde lei – în luna august a acestui an.
Menționăm că pentru licitația din 14 septembrie, Ministerul Finanţelor propune spre plasare valori mobiliare de stat în sumă de 1,8 miliarde lei: 200 milioane pe un termen de 91 de zile și câte 800 milioane – pe un termen de 182 și 364 de zile.
Miliarde pentru finanțarea deficitului bugetar
De notat că, pentru anul 2021, finanțarea deficitului bugetar a fost aprobată de fostul Parlament la propunerea Guvernului Chicu, din contul emisiunii VMS în sumă de 6,75 miliarde lei.
Altfel spus, până la finele anului datoria poate să mai crească. Unul dintre argumentele folosite de autorități este că în prezent este mai ieftin decât un an în urmă să se împrumute de pe piața internă.
Potrivit Ministerului Finanțelor, pentru 8 luni ale anului 2021 rata medie ponderată a dobânzii la VMS comercializate prin licitaţii a constituit 5,03% (pe tipuri de VMS: 91 zile – 3,36%, 182 zile – 4,97%, 364 zile – 5,54%, 2 ani – 5,48%, 3 ani – 5,85%, 5 ani – 6,10%, 7 ani – 6,50%), care comparativ cu perioada analogică a anului 2020 a fost mai mică cu 0,23 p.p.
Totuși din iulie se atestă o creștere lentă a dobânzilor la VMS.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.