Costul gazelor naturale importate din Azerbaidjan este puțin probabil să fie mai mic decât de la Gazprom, a menționat Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, în cadrul unui interviu pentru lisa.md.
Potrivit lui Vadim Ceban, doar costurile de transport a gazelor din Azerbaidjan, prin așa-zisul Coridor Sudic, ar putea fi de aproape 10 ori mai mari decât prin Ucraina, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
Costuri mari pentru transport
El a estimat costul de transport al unei mii de metri cubi de gaze prin acest coridor la circa 200 de dolari, în timp ce prin Ucraina acesta ar fi de doar 20 de dolari.
Pe de altă parte Vadim Ceban a menționat că Republica Moldova este pregătită încă de la finele anului 2019 să importe gaze din alte surse prin conductele din sudul țării.
Amintim că autoritățile Republicii Moldova și-au anunțat intenția de coopera cu Azerbaidjanul în domeniul livrărilor de gaze naturale. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale a participat la finalul săptămânii trecute, la Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc în Baku, Azerbaidjan.
Andrei Spînu a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetiă Parviz Shahbazov, care a remarcat că țara sa dispune de potențialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere și pentru a extinde Coridorul Sudic.
O barieră în calea importului din Azerbaidjan este însă lipsa infrastructurii necesare. În special este vorba de un interconector dintre Bulgaria și Grecia, construcția căruia este tergiversată deja de câțiva ani.
Premierul României Nicolae Ciucă chiar i-a cerut recent omologului său bulgar Kiril Petkov, urgentarea finalizării lucrărilor de construire a acestei conducte care va conecta sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei și Greciei, care, odată pusă în funcțiune, ar permite României să își diversifice sursele de import de gaze cu livrări din Azerbaijan și din transporturi maritime de gaze naturale lichefiate (LNG), reducându-și astfel dependența de gigantul rus Gazprom.
Bulgaria nu a finalizat construcția interconectorului cu Grecia
Lucrările de construire a conductei IGB (Stara Zagora – Komotini), un proiect anunțat de 14 ani, au demarat în 2019 și ar fi trebuit să fie gata la finalul anului trecut, însă există riscuri ca nici noul termen – iulie 2022 – să nu fie respectat.
În septembrie 2021, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, după ce declara că toată infrastructura gazieră din România este gata pentru a livra gaze în Republica Moldova, menționa că sunt probleme la conexiunea cu celelalte surse diversificate din Coridorul sudic, inclusiv cu Turkish Stream.
„Cu tristețe aflu că lucrările la interconectorul dintre Bulgaria și Grecia decurg foarte lent, deși trebuiau finalizate de câțiva ani şi ar fi oferit inclusiv Republicii Moldova accesul la surse diversificate prin Coridorul Sudic, din TAP, Tanap, Coridorul Caspian și Perimetrul Șah Deniz 2. Era bine să avem aceste surse, pentru România, Republica Moldova și pentru celelalte țări central-europene”, menționa directorul Transgaz.
El a mai spunea că i se pare ciudat că acest interconector nu este gata.
De notat că prin această conductă vor putea fi transportate circa trei miliarde metri cubi de gaze, iar construcția lui finanțată din fonduri UE va costa circa 240 milioane de euro.
Câte gaze exportă Azerbaidjanul
Coridorul Sudic de gaze este unul dintre cele mai complexe proiecte energetice, care a implicat colaborarea a șapte țări și a 11 companii energetice, rezultând un sistem de transport gaze de 3.500 de kilometri care a deschis o nouă cale de alimentare cu gaze pentru Europa.
Chiar dacă infrastructura ar fi gata, capacitățile de producție ale Azerbaidjanului sunt limitate.
De exemplu capacitatea de export a conductei Trans Adriatic Pipeline (TAP), este de circa 8 miliarde de metri cubi, dar UE speră ca TAP să-și mărească capacitatea de export la 10 miliarde de metri cubi.
Conducta TAP a fost construită ca să stimuleze exporturile de gaze către Europa din Azerbaidjan, iar principala destinație a gazului azer este Italia, unde anul trecut au fost transportați 6,8 miliarde de metri cubi.
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că țara a exportat anul trecut 19 miliarde de metri cubi de gaz, inclusiv 8,5 miliarde de metri cubi în Turcia. Restul a fost expediat în Italia, Georgia, Grecia și Bulgaria.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.