Acasă Extern „Vacanța în Armată”. Cum a reușit Polonia să convingă mii de tineri...

„Vacanța în Armată”. Cum a reușit Polonia să convingă mii de tineri să devină rezerviști militari

0

Aproape 10.000 de persoane s-au înscris voluntar în programul de o lună „Vacanţa cu armata”, remunerat, pe care Ministerul Apărării din Polonia l-a lansat cu scopul de a promova serviciul militar în rândul tinerilor, într-un moment în care Varşovia depune eforturi pentru a-şi consolida securitatea.

De la începutul invaziei ruse din Ucraina în februarie 2022, Polonia, stat membru al UE şi NATO care are graniţă cu Rusia, Belarus şi Ucraina, şi-a intensificat eforturile de a-şi consolida mijloacele de apărare, temându-se că ar putea fi următoarea ţintă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Antrenamentul include cursuri de tragere şi de tactică, studierea terenului şi protecţie împotriva atacurilor aeriene”, comentează locotenentul Patrycja Adamska, purtătoare de cuvânt a celui de-al 10-lea Regiment de infanterie motorizată, una dintre unităţile implicate în program.

„Recruţii au ocazia să descopere disciplina vieţii de soldat”, subliniază ea pentru AFP.

Participanţii, bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse în principal între 18 şi 20 de ani, petrec 27 de zile într-o unitate în apropiere de Varşovia, după care primesc un grad militar şi pot continua serviciul sau se pot alătura rezerviştilor.

Michal Piekut, student în securitate internaţională, a fost surprins de rigurozitatea exerciţiilor. Cu faţa camuflată, îmbrăcat complet în echipament de luptă, tânărul de 29 de ani, epuizat, are dificultăţi în a sta în picioare.

„Nu este o vacanţă, ci un antrenament militar intens. Credeam că nu voi reuşi”, mărturiseşte el pentru AFP după ce a tras o ladă grea de muniţie pe câţiva metri de nisip. „Nimeni nu a leşinat încă, dar ziua abia a început”, remarcă el.

Locotenentul Michal Gelej, de la biroul de recrutare al armatei, explică faptul că programul „reprezintă o alternativă minunată la joburile de vară”, cu o remuneraţie de 1.400 de euro pentru cei care îl finalizează.

Goran Meredith, de 19 ani şi care urmează studii americane la Universitatea din Varşovia, subliniază că banii şi faptul că e vară i-au permis să participe la acest program, altfel „nu ar fi avut timp să fie acolo”.

Războiul din Ucraina l-a făcut, de asemenea, să ia o astfel de decizie.

Michal Piekut ia în considerare, totodată, o carieră militară viitoare: „Vreau să devin soldat în rezervă şi, dacă este necesar, să îmi servesc patria”. „Creşterea efectivelor militare”

Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia a adoptat o lege privind securitatea naţională al cărei obiectiv este „creşterea efectivelor militare”.

De asemenea, a introdus un program de recrutare voluntară care, conform locotenentului Gelej, a atras aproape 90.000 de candidaţi în 2023 şi 2024.

Polonia a lansat programul „Vacanţă cu armata”, precum şi exerciţii în şcoli şi stagii militare în weekend pentru civili, promovate printr-o campanie vastă pe reţelele sociale.

„Experienţa ucraineană ne învaţă (…) că o armată profesională se epuizează în aproximativ un an”, spune Bartosz Marczuk, expert al Institutului Sobieski şi coautor al unui raport despre ideea unei posibile reveniri la o pregătire militară obligatorie în Polonia.

„Noi suntem cea mai mare ţară de pe flancul estic (al NATO) şi, în fapt, cheia de boltă a securităţii pe acest flanc”, subliniază el.

Potrivit acestuia, orice reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Polonia ar trebui să fie precedată de programe voluntare.

„Toate iniţiativele de acest tip trebuie susţinute”, declară el pentru AFP.

În martie, prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunţat că, până în 2027, Polonia îşi va extinde programul de formare militară voluntară pentru a putea primi 100.000 de recruţi pe an, cu scopul de a crea „o armată de rezervişti”.

Totuşi, Michal Piekut se îndoieşte că polonezii vor fi la înălţimea sarcinii. „Cei mai mulţi adulţi nu ar reuşi. Exigenţele sunt foarte ridicate, din punct de vedere fizic, psihologic şi în termeni de disciplină”, estimează el.

Goran Meredith este de acord: „Suntem abia în prima săptămână şi deja zece persoane au abandonat, acest lucru spune mult, din păcate”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.