Guvernul SUA a anunțat închiderea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, una dintre cele mai importante instituții americane de asistență externă. Decizia, parte a unui plan de restructurare inițiat de administrația Trump, presupune eliminarea locurilor de muncă din agenție și transferul programelor către Departamentul de Stat, transmite IPN, cu referire la Reuters.
Informația a fost comunicată angajaților printr-un document intern semnat de Jeremy Lewin, administrator adjunct interimar al USAID și membru al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală, condus de Elon Musk. Potrivit documentului, toate posturile care nu sunt impuse prin lege vor fi desființate în lunile iulie și septembrie, iar misiunile USAID din întreaga lume vor fi închise.
„Ajutorul extern, făcut corect, poate promova interesele noastre naționale, ne poate proteja granițele și poate consolida parteneriatele cu aliații cheie. Din păcate, USAID s-a îndepărtat de mult de misiunea sa inițială. Drept urmare, realizările au fost prea mici, iar costurile prea mari”, a declarat Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, citat de dw.
Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală a anunțat personalul USAID că vor fi eliminate toate posturile care nu sunt prevăzute de lege și că tot personalul agenției va primi scrisori cu solicitare de demisie, în perioada iulie-septembrie.
DOGE a menționat într-o declarație că Departamentul de Stat va prelua în această perioadă programele de importanță majoră și strategice de asistență ale USAID.
Totuși, personalul USAID nu va fi transferat automat la Departamentul de Stat, ci intenționează să desfășoare un proces de angajare separat și independent.
Decizia de desființare a agenției a generat reacții puternice atât în rândul experților în ajutor umanitar, cât și în Congresul SUA.
Reprezentantul Gregory Meeks, din Comitetul pentru Afaceri Externe, a calificat închiderea USAID drept „ilegală” și a avertizat că aceasta subminează rolul global al Statelor Unite.
În același timp, fostul oficial USAID Jeremy Konyndyk a descris măsura drept „o abandonare totală a deceniilor de leadership global al SUA”.
Anunțul privind desființarea agenției a coincis cu un dezastru natural major în Asia de Sud-Est. Cutremurul care a lovit Myanmarul a provocat numeroase victime și pagube semnificative, iar USAID ar fi fost, în mod obișnuit, una dintre instituțiile responsabile pentru coordonarea ajutorului internațional. Deși președintele Trump a promis că SUA vor ajuta Myanmarul, nu a fost anunțată o strategie clară privind modul în care va fi acordată asistența.
Între timp, foști oficiali ai agenției atrag atenția că reducerea drastică a personalului și a finanțării va slăbi capacitatea SUA de a răspunde rapid la dezastre și ar putea lăsa loc altor puteri, precum China și Rusia, să intervină în regiunile afectate.
Președintele SUA, Donald Trump a suspendat, pe 20 ianuarie, ajutorul țărilor străine, prin intermediul USAID, timp de 90 de zile pentru a verifica cât de bine se aliniază programele agenției cu „valorile americane” și cu obiectivele de politică externă ale țării. În urma auditului, Washingtonul a anulat 83% din programele USAID.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.