Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus miercuri în Parlamentul European că UE „îşi va apăra întotdeauna principiile” în orice negociere cu administraţia noului preşedinte american Donald Trump. Ea spune că va aborda discuţiile cu acesta „cu pragmatism” şi „căutând puncte în comun”, relatează presa română, cu referire la agenţia EFE.
„Prima noastră prioritate va fi să vorbim de la bun început, să vorbim despre interesele noastre comune şi să fim pregătiţi să negociem. Când va sosi momentul să o facem, vom fi pragmatici în căutarea punctelor în comun. Dar vreau să ştie că ne vom apăra mereu principiile europene”, a indicat Von der Leyen, reprezentantă a elitelor politice europene progresiste aflate ideologic în opoziţie cu conservatorul Trump, care imediat după ce a redevenit preşedinte a anulat programele privind diversitatea rasială şi de gen şi a decretat că guvernul federal american va recunoaşte de acum înainte doar două sexe, masculin şi feminin, conform promisiunii sale de combatere a ideologiei woke.
De asemenea, Donald Trump a ameninţat partenerii comerciali ai SUA, inclusiv UE, cu impunerea de taxe vamale, o politică protecţionistă contrară globalizării susţinute de Bruxelles şi care riscă să conducă la războaie comerciale.
Noul preşedinte american mai doreşte ca europenii să-şi crească cheltuielile pentru înarmare până la 5% din PIB şi are în vedere anexarea Groenlandei, teritoriu semiautonom al Danemarcei. Von der Leyen a subliniat că, deşi „valorile europene” nu se vor schimba în noua realitate geopolitică determinată de revenirea lui Trump la putere, „pentru a ne putea apăra trebuie ca unele lucruri să se schimbe”.
„Primele trei săptămâni ale anului 2025 sunt o prefaţă a schimbării care vine în politica globală. Am intrat într-o nouă eră de competiţie geostrategică dură”, a atenţionat şefa Comisiei Europene. „În Europa nu ne place această realitate, dar trebuie să ne confruntăm cu ea”, a încheiat ea.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a afirmat tot în Parlamentul European că UE şi SUA au interesul de a dezvolta o relaţie comercială „stabilă, echilibrată şi predictibilă”, dat fiind că sunt în mod reciproc principalii parteneri comerciali şi de investiţii.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.