Uniunea Europeană va conecta Moldova la proiecte de creştere a mobilităţii militare pentru desfăşurarea rapidă a forţelor de luptă. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat acest lucru la o conferinţă de presă de joi la Bruxelles, prezentând noul Plan de acţiune privind mobilitatea militară (Action Plan on Military Mobility 2.0).
Planul propune „acţiuni care le vor permite forţelor armate să se deplaseze mai rapid şi mai bine peste graniţe”. Implementarea sa este menită să „abordeze mediul de securitate care se deteriorează în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi să îmbunătăţească capacitatea UE de a-şi proteja cetăţenii şi infrastructura”.
„Trebuie să ne adaptăm întregul sistem de mobilitate, astfel încât trupele noastre să-şi poată desfăşura rapid capacităţile. Şi acest lucru este extrem de important pentru apărarea noastră: capacitatea de a transporta rapid trupe dintr-o parte a UE în alta – în principal de la vest la est”, a spus el, subliniind că acest lucru necesită construirea de poduri, tuneluri, drumuri şi căi ferate
Înaltul reprezentant al UE a menţionat că UE va implica ţările balcanice, Moldova şi Ucraina în proiecte de creştere a mobilităţii militare pentru desfăşurarea rapidă a forţelor de luptă.
Planul de mobilitate militară urmăreşte „să consolideze cooperarea cu NATO şi partenerii strategici cheie precum SUA, Canada şi Norvegia, facilitând în acelaşi timp angajamentul şi dialogul cu partenerii regionali şi ţările de extindere precum Ucraina, Moldova şi Balcanii de Vest”.
Implementarea planului este prevăzută pentru anii 2022-2026.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.