14 antreprenori din raionul Cahul au primit granturi de la 15.000 până la 30.000 de euro pentru dezvoltarea sectorului privat. Granturi de până la 20.000 de euro au primit și două organizații nonguvernamentale, iar trei asociații obștești, din aceeași regiune, s-au ales cu un suport de 1.620 de euro fiecare.
Asistența a fost oferită de Uniunea Europeană în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, transmite SafeNews.md.
„Asistența acordată în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este însoțită de activități de mentorat și traininguri, care, în cele din urmă, vor stimula crearea de locuri de muncă și vor dezvolta afacerile locale”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, la ceremonia de înmânare a certificatelor de grant către antreprenori și ONG-uri.
Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția a doua, acoperă domenii diverse de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție. În total, afacerile susținute vor crea peste 100 de noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în raionul Cahul.
Piotr Mihov din satul Burlacu, raionul Cahul, cultivă șase soiuri de struguri de masă și administrează 1.855 ha de teren agricol, dintre care 3,8 ha sunt irigate prin picurare.
Grantul obținut, de aproape 30.000 de euro, dar și contribuția proprie vor fi investite în achiziționarea unui sistem de irigare prin picurare pentru suprafața de 30 ha de viță-de-vie.
„Grație finanțării UE, vom rezolva câteva probleme vitale pentru întreprinderea noastră, mai exact vom diminua dependența sectorului strugurilor de masă de factorul climateric și vom majora productivitatea plantațiilor viticole.
Această intervenție va aduce locuri noi de muncă, posibilitatea majorării salariilor angajaților noștri și o competitivitate sporită a produsului nostru pe piața internațională”, a declarat Piotr Mihov, citat de PNUD într-un comunicat de presă.
Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni, care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, este de aproximativ 1,7 milioane de euro, iar sectorul asociativ va beneficia de suport financiar și tehnic în valoare de aproximativ 90.000 de euro.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.