La patru luni după ce autoritățile au angajat 150 de specialiști pentru protecția drepturilor copilului, unii au renunțat deja din cauza salariului mic (7.400 de lei) și a responsabilităților mari.
Olga Gâscă, în vârstă de 22 de ani, a absolvit anul acesta Facultatea de Psihologie și, din luna aprilie, lucrează ca specialistă în protecția drepturilor copilului în localitatea sa natală, Chișcăreni, Sângerei. Tânăra spune că, până acum, în această localitate nu a mai fost angajat niciodată un astfel de specialist, scrie europaliberă.org.
„Mi-am dorit mereu să lucrez în domeniul social. Am crescut cu bunica, deoarece părinții mei erau divorțați, iar mama era plecată în străinătate. Am trecut prin bullying la școală și eram văzută ca un copil fără părinți. Acum, mi-am dorit să protejez alți copii care trec prin aceleași experiențe prin care am trecut și eu”, povestește Olga.
Până anul acesta, nici în raionul Edineț nu a fost angajat niciun specialist în protecția drepturilor copilului. Din februarie 2024, Ana Maria Seu are grijă de copiii din satul Fetești. Anterior, ea a lucrat timp de mai mulți ani ca asistentă socială comunitară.
„Vreau să lupt pentru fiecare copil din țara asta. Am ales această profesie pentru a putea interveni prompt atunci când este nevoie,” spune Ana Maria.
Olga și Ana Maria se numără printre cei 150 de specialiști în protecția drepturilor copilului angajați anul acesta de guvern. Responsabilii de la minister spun că unii dintre aceștia au renunțat deja la funcție, însă nu au dorit să precizeze numărul exact.
„Au înțeles ce sarcină grea le revine, au contrapus cu salariul care urmează să-l primească și au mai fost situații când oamenii își doreau să cumuleze funcțiile”, a explicat Europei Libere, șeful direcției politici de protecție a drepturilor copilului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Igor Chișcă.
Potrivit lui, unii își doreau să cumuleze funcția de specialist în protecția drepturilor copilului și cea de profesor, „nu putem accepta astfel de situații pentru că nu va fi livrată calitatea pe care o așteptăm”.
Directoarea Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, Mariana Enachevici, spune că specialistul în protecția drepturilor copilului trebuie să muncească „mână în mână cu primarul și asistentul social comunitar” pentru a ajunge la cele mai înalte rezultate.
„Specialiștii se confruntă acum cu o altă provocare, primarii nu știu de ce, găsesc locul potrivit al specialiștilor în drepturile copilului la casa de cultură, unde nu vine nimeni. Locul specialistului este la primărie și primarul trebuie să-i de-a voie să lucreze și să ajute cu adevărat comunitatea”, a spus Europei Libere Mariana Enachevici.
Cei 150 de specialiști angajați anul acesta de către guvern vor fi plătiți până la sfârșitul anului de către partenerii externi, iar din 2025 de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Începând cu luna mai, specialiștii angajați au fost instruiți timp de câteva săptămâni de câțiva formatori în domeniul drepturilor copilului.
Șeful direcției politici de protecție a drepturilor copilului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Igor Chișcă, spune că până în anul 2026, autoritățile speră să fie angajați 300 de astfel de specialiști.
„Conform unei analize a ministerului fiecare specialist ar trebui să aibă în vizorul său câte 2.000 de copii”, explică responsabilul de la minister.
Până anul trecut, specialiștii pentru protecția drepturilor copilului erau angajați de către primăriile localităților, în funcție de bugetele disponibile. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a menționat că, în cei zece ani de la intrarea în vigoare a legii, în Republica Moldova au activat între 30 și 50 de specialiști în protecția drepturilor copilului.
Autoritățile își propun, odată cu implementarea Reformei în domeniul asistenței sociale „RESTART”, să creeze treptat peste 300 de posturi pentru specialiști în protecția drepturilor copilului. Acești specialiști, angajați de autoritățile locale și teritoriale, vor lucra în primării și vor ajuta la protejarea drepturilor copiilor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.