Acasă Social Unii alegători semnalează că nu vor putea vota prin poștă. Motivul

Unii alegători semnalează că nu vor putea vota prin poștă. Motivul

0

O aparentă neînțelegere a procedurii de înregistrare prealabilă, care deja s-a încheiat, va împiedica unii cetățeni din diaspora să testeze votul prin corespondență la 20 octombrie.

Anastasia Cucuruz, stabilita de mai mulți ani în Islanda, spune că abia acum a aflat că pentru a putea vota prin corespondență trebuia să-și anuleze înregistrarea prealabilă pe platforma CEC și să-și facă una nouă pentru a putea vota prin corespondență, transmite SafeNews.md cu referire la Radiomoldova.md.

Într-o postare pe Facebook, Anastasia a scris că anul acesta nu va putea vota, deși a avut posibilitatea de a-și exprima votul prin corespondență. Motivul ar fi o posibilă lacună în sistemul de înregistrare prealabilă.

„Nu este ridicol că tocmai cei care au vrut să voteze și data trecută nu vor putea vota acum? Cei care s-au înregistrat acum peste prima dată vor vota, ceilalți… CEC spune că trebuia să ne anulăm înregistrarea anterioară și să facem una nouă. Serios? Când apeși pe “verificare înregistrare” și scrie că ești deja înregistrat/ă, primul gând logic e să o anulezi și să te înregistrezi iar, nu? 85 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Islanda își așteaptă plicurile, dar le vor primi doar 26”, a scris Anastazia Cucuruz.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică a menționat că votul prin corespondență este o premieră pentru CEC și că, din lipsă de timp, nu a fost elaborată o platformă nouă de înregistrare prealabilă, fiind folosită cea veche, la care s-a adăugat opțiunea votului prin corespondență. În același timp, el a declarat că cine nu a respectat instrucțiunea întocmai nu va putea vota prin corespondență.

„Noi am făcut o mică campanie, cât am avut posibilitatea și am informat alegătorii despre opțiunile votului prin corespondență. Am explicat foarte clar că am avut foarte puțin timp la dispoziție și nu am creat un sistem nou de înregistrare prealabilă. Cei care au dorit să-și actualizeze datele, fie pentru înregistrarea prealabilă obișnuită, fie pentru votul prin corespondență trebuiau să urmeze procedurile prescrise de sistem. Noi vom examina toate situațiile, ca să vedem în ce a constat neînțelegerea, eventual. Dacă alte persoane au reușit că o facă, înseamnă că le-a fost clar. Și este vorba de câteva mii de persoane, care s-au înregistrat pentru votul prin corespondență”, a spus el,

Totodată, vicepreședintele CEC a precizat că mecanismul de vot prin corespondență a fost pus în aplicare parțial doar la acest scrutin și, deocamdată, nu există o certitudine că această metodă alternativă de vot va fi aplicată pentru alte scrutine.

„După acest scrutin vom face analiza la toate aspectele pozitive și negative, inclusiv la aspectul la care a făcut referire Anastasia, un aspect mai problematic, neînțeles. Or, Comisia Electorală Centrală pentru prima dată pune în aplicare acest sistem. Eu înțeleg regretele, dar tot ce se face se face la timpul potrivit, nu după ce expiră termenul. Noi am primit mai multe semnale privind mai multe probleme. Noi facem față la mai multe provocări și sper să trecem cu brio acest examen”, a menționat Postică.

Referitor la opțiunile cetățenilor din Islanda, care nu au reușit să se înregistreze pentru votul prin corespondență, Pavel Postică a menționat că aceștia pot merge la secțiile de votare din Suedia sau Norvegia.

Potrivit datelor CEC, pentru scrutinul din 20 octombrie, din Islanda au fost recepționate 34 de cereri de înregistrare prealabilă, inclusiv 26 – pentru votul prin corespondență.

În total, din străinătate au fost recepționate peste 21.000 de cereri de înregistrare prealabilă, dintre care circa 2.000 – pentru votul prin corespondență, dintre care 1.086 – din SUA. Cele mai multe cereri de înregistrare prealabilă au parvenit de la moldovenii stabiliți în Rusia (7.657), Italia (2.490), Germania (1.989), SUA (1.449), România (1.181) și Franța (999).

De menționat că perioada de înregistrare prealabilă, inclusiv pentru opțiunea de vot prin corespondență, s-a încheiat pe 6 septembrie, iar termenul de anularea a înregistrărilor prealabile a expirat pe data de 25 septembrie.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.

Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală pe data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.