Acasă Extern Un tribunal din Rusia a emis un mandat de arestare pentru jurnalistul...

Un tribunal din Rusia a emis un mandat de arestare pentru jurnalistul român Mircea Barbu care a mers în Kursk

0

Un tribunal din Rusia a decis arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, corespondent al publicației HotNews.ro, sub acuzația de trecere ilegală a frontierei, după ce acesta a realizat un reportaj exclusiv în regiunea Kursk.

Autoritățile ruse susțin că Barbu ar fi pătruns pe teritoriul Federației Ruse alături de persoane neidentificate din Ucraina pentru a documenta incursiunea armatei ucrainene din august 2024. Acuzația de trecere ilegală a frontierei atrage o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare în Rusia, iar autoritățile ruse au emis deja un mandat internațional pe numele jurnalistului român.

Mircea Barbu a reacționat printr-o postare publică, exprimându-și îngrijorarea cu privire la restricțiile asupra libertății presei și dificultățile pe care le va întâmpina în viitoarele activități jurnalistice.

Corespondentul HotNews.ro Mircea Barbu este al 15-lea jurnalist pe numele căruia autorităţile ruse au emis un mandat de arestare după lansarea ofensivei ucrainene în provincia rusă de graniţă Kursk, precizează Agerpres citând agenția spaniolă de presă EFE.

Luna trecută, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC.

Dosarele au fost deschise pentru că cei trei jurnaliști au realizat reportaje în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană a lansat o incursiune la începutul lunii august.

Din august până în septembrie, Rusia deschisese deja dosare penale pe numele a 12 jurnaliști străini pentru că au relatat din regiunea Kursk. Articolul din Codul Penal rusesc care incriminează trecerea ilegală a graniței prevede o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.