Acasă Economic Un singur jucător pe piața primară de capital din Moldova

Un singur jucător pe piața primară de capital din Moldova

0

În prima jumătate a acestui an, pe segmentul primar al pieței de capital din R. Moldova au fost efectuate 51 de emisiuni de valori mobiliare în valoare totală de 319,29 milioane lei, relevă date ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Potrivit CNPF în prima jumătate a acestui an au fost 43 de emisiuni suplimentare în sumă de 37,51 milioane lei, patru emisiuni de constituire în sumă de 7,1 milioane lei și patru emisiuni de obligațiuni în sumă de 274,68 milioane lei, scrie Mold-street.com.

86% din emisiuni pe piața primară pe seama unei bănci

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut numărul emisiunilor este de două ori mai mare (au fost 26 de emisiuni înregistrate în prima jumătate a 2023), dar ca valoare se atestă o prăbușire de 16 ori (în perioada ianuarie-iunie 2023 valoarea emisiunilor a fost de circa 5,2 miliarde lei).

Totodată, 86,03% (274,68 milioane lei) din volumul total de emisiuni de valori mobiliare înregistrate în primul semestru 2024 a revenit emisiunilor de obligațiuni efectuate doar de o singură entitate. Este vorba despre o bancă din R. Moldova.

Volumul investițiilor străine efectuate în primul semestru 2024 a constituit 2,85 milioane lei sau 0,89% din totalul emisiunilor de valori mobiliare, fiind în creștere cu 0,57 milioane lei comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023.

Creștere de 3,5 ori pe piața secundară

Potrivit CNPF, în perioada analizată, pe piața secundară, au fost efectuate cumulativ 477 tranzacții cu valori mobiliare corporative în volum de 1,05 miliarde lei, volumul acestora fiind în creștere cu 748,33 milioane lei sau de 3,5 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Din punct de vedere sectorial se atestă că pe piața reglementată, în perioada de referință, s-au tranzacționat valori mobiliare în valoare de 236,62 milioane lei, fiind în creștere cu 218,4 milioane lei sau de 13 ori mai mult față de volumul înregistrat în perioada similară a anului precedent, care a constituit 18,23 milioane lei.

Numărul tranzacțiilor, la fel, fiind în creștere cu 10 la număr (54 tranzacții în semestru I 2024 versus 44 tranzacții semestru I 2023).

CNPF constată că în perioada ianuarie-iunie 2024, ambele segmente, primar și cel secundar, ale pieței de capital din R. Moldova au marcat o dinamică pozitivă.

În particular, pe segmentul primar se constată o creștere a numărului de emisiuni înregistrate, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, care s-a datorat, în mare parte, mobilizării societăților pe acțiuni de a-și conforma mărimea minimă a capitalului social la rigorile legislației (600.000 lei).

În cadrul MTF, pe parcursul primului semestru 2024, au fost efectuate 42 tranzacții în volum de doar 0,37 milioane lei, înregistrându-se o diminuare de 18 ori, sau cu 6,34 milioane lei față de aceeași perioadă a anului precedent, în care s-a tranzacționat un volum de 6,71 milioane lei.

Volumul total al tranzacțiilor derulate în afara pieței reglementate și MTF, în perioada ianuarie-iunie 2024, a crescut, față de perioada similară a anului precedent, de circa 3 ori, valoarea lor sumară fiind de 810,33 milioane lei, însă a consemnat o scădere de aproape 2 ori a numărului de tranzacții.

Potrivit CNPF pe piața de capital din Moldova prestează servicii șapte societăți de investiții bancare, cinci societăți de investiții nebancare și șapte societăți de registru.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.