Un procuror va primi despăgubiri de peste jumătate de milion de lei, după ce a fost învinuit de două ori pentru corupţie. Decizia a fost pronunțată de magistraţii oficiului Centru al Judecătoriei Chișinău, după ce inculpatul a fost achitat. Procuratura Generală îi va plăti salariul pentru cinci ani cât a lipsit de la serviciu, din cauza procesului, precum şi pentru pagube morale. Decizia este cu drept de atac la Curtea de Apel.
Potrivit hotărârii instanței, publicate de site-ul Agora.md, Procuratura Generală urmează să-i achite acuzatorului suma de 513.104 lei în calitate de salariu pentru că a fost suspendat din funcție în perioada 2014-2018.
Ziarul de Gardă a scris că procurorul, care din 2008 activa în cadrul Procuraturii Floreşti, a fost anchetat într-un dosar penal pentru că ar fi primit mită, în mod repetat.
În primul caz, acuzatorul ar fi cerut două mii de lei de la un bărbat învinuit de furt. Atunci, inculpatul a fost reţinut în flagrant delict, iar ulterior, plasat în arest preventiv. Într-un alt caz, procurorul a fost învinuit că, în 2011, ar fi estorcat trei mii de euro şi 1500 de dolari de la un cetățean acuzat de violenţă domestică.
În 2017, Curtea de Apel Bălţi a decis achitarea procurorului pentru ambele capete de acuzare. Totodată, în 2018, Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul Procuraturii Generale ca fiind inadmisibil.
În primul caz, el a fost achitat pe motiv că au lipsit elementele infracţiunii, iar în timpul reţinerii în flagrant delict, procurorul a scăpat basma curată pentru că a demonstrat că a fost provocat să ia mită.
Referitor la decizia privind achitarea despăgubirii, șefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că este o hotărâre judecătorească care rezultă din lege și că mai mult nu are ce comenta”.
Vieru a mai spus că instituția urmează să decidă dacă va ataca decizia primei instanţe sau nu. Solicitat pentru o reacţie, procurorul vizat nu a răspuns nici la numărul de serviciu, nici la cel personal.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.