Acasă Extern Un pianist a început un concert care se va încheia de Moş...

Un pianist a început un concert care se va încheia de Moş Nicolae

0

Unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti orădeni, Thurzó Zoltán, a început un concert maraton lung de 130 de ore, cu intenţia de a intra în Cartea Recordurilor şi de a doborî recordul unui artist indian care, în 2015, a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Concertul pianistului orădean a început marţi dimineaţă la ora 08:00, în sala festivă a Universităţii Creştine Partium, cu imnul României, imnul Ungariei – el având şi cetăţenie maghiară – şi un cântec reformat, ca o formă de respect pentru gazdele lui de la Universitatea Partium, transmite SafeNews.md cu referire la Adevarul.ro.

Regulile Guinness World Records prevăd că, între piese, artistul are dreptul la o pauză de 30 de secunde, iar pentru fiecare oră cântată primeşte 5 minute de pauză. 

Orădeanul plănuieşte să cânte fără oprire în primele 2 zile, pentru a putea acumula timp suficient pentru somn. Alături de pianist vor fi în sală partenera lui de viaţă, căţelul celor doi, dar şi o serie de voluntari care să-i acorde ajutor, la nevoie.

Concertul este accesibil şi publicului, care poate intra în sală în fiecare zi, între orele 08:00 şi 20:00, cu condiţia să prezinte un certificat verde COVID. Spectatorii vor mai fi martorii unui record, căci artistul va interpreta toate sonatele lui Mozart, ceea ce, până acum, nu a făcut-o niciun pianist român.

Din cauza pandemiei de COVID-19, maratonul nu va fi supravegheat de vreun arbitru Guinness World Records, ci va fi filmat integral, cu patru camere, imaginile urmând să fie vizionate ulterior de oficiali. Cei interesaţi pot să urmărească şi online maratonul pianistic, pe pagina oficială de Facebook a artistului.  

În vârstă de 38 ani, pianistul Thurzó Zoltán s-a născut şi a crescut într-o familie de muzicieni. Bunicul din partea mamei a fost Thurzó Sándor (1920-2009), un celebru violonist şi istoric muzicolog, bunica, Tyukodi Margit, a fost cântăreaţă de operă, mama lui, Margit Terézia, a cântat la flaut, pian şi vioară, iar fratele ei, Sándor József, este violonist. Zoltán a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani, iar după nici un an a avut primul concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, apoi secţia de pian din cadrul Universităţii Oradea, cântând încă din timpul studenţiei cu maeştri renumiţi precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim.

Este singurul pianist din Oradea al ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte. De altfel, la spectacolele orădeanului, peste 1.000 până acum, sălile sunt întotdeauna pline, căci concertele sunt interactive, artistul vorbindu-le spectatorilor despre piese, compozitori, curiozităţi şi lucruri inedite, pentru a-i face să înțeleagă şi să iubească muzica.  

În Oradea, Thurzó Zoltán nu este doar un artist. El a înfiinţat în 2009 Asociaţia de Artă „Classic Arts”, având ca scop sprijinirea şi protejarea artiştilor tineri şi talentaţi, iar în prezent strânge bani pentru a înfiinţa în Oradea un muzeu al muzicii, visul bunicului său.

Familia sa a început cu aproape 100 de ani în urmă să adune documente şi obiecte legate de istoria muzicii orădene, având în total peste 18.000 de piese care ar putea fi expuse, inclusiv o vioară folosită în 1760, la concertul pe care compozitorul austriac Michael Haydn l-a condus la Palatul Romano-Catolic din Oradea, dar şi toate manuscrisele originale ale compozitorului Bartók Béla.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.