Cercetători din Japonia au anunţat că au stabilit un nou record mondial de viteză a internetului, transferând peste 125.000 Gb de date pe secundă la o distanţă de 1.802 kilometri, transmite marţi Live Science, preluată de Agerpres.
Această viteză de transfer de date este de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât viteza medie de transfer din SUA şi ar permite descărcarea întregii Arhive a Internetului în mai puţin de 4 minute, conform unor estimări. De asemenea, această viteză de transfer este dublă faţă de recordul anterior de 50.250 Gbps, stabilit de o altă echipă de cercetători în 2024.
Pentru a ajunge la această viteză, ce nu a fost verificată încă de surse independente, echipa a dezvoltat o nouă formă de fibră optică pentru a transfera date pe o distanţă echivalentă cu cea dintre New York şi Florida.
Detalii cu privire la această reuşită au fost prezentate cu ocazia celei de-a 48-a Conferinţe a Comunicaţiilor prin Fibră Optică desfăşurată la San Francisco, conform unui comunicat al Institutului Naţional Japonez pentru Informaţii şi Tehnologia Comunicaţiilor.
Noul tip de fibră optică este echivalent cu 19 fibre optice standard în ceea ce priveşte capacitatea de transmitere a datelor şi este mai potrivit pentru transferul datelor pe distanţe lungi decât cablurile folosite în prezent pentru că centrul tuturor celor 19 fibre optice interacţionează cu lumina în acelaşi fel, înregistrându-se mai puţine fluctuaţii ale luminii şi implicit mai puţine date pierdute.
Noul cablu de fibră optică integrează 19 fibre separate într-un diametru de doar 0,127 milimetri – care are aceeaşi grosime ca majoritatea cablurilor cu câte o singură fibră optică folosite în prezent. Astfel, noul cablu de fibră optică poate transmite mai multe date folosind infrastructura deja existentă.
În martie 2023 aceeaşi echipă a atins viteze similare de transfer de date, dar pe o distanţă mult mai scurtă, de aproximativ o treime din distanţa de transfer atinsă recent. Principala provocare pentru transferul de date pe distanţe lungi este reducerea pierderilor de date şi, corelat de aceasta, găsirea unei modalităţi performante de amplificare a datelor transmise.
Rezolvarea acestor probleme a dus la creşterea puterii semnalului, fapt ce a permis datelor să fie transmise pe distanţe mai mari. Pentru a demonstra reuşita, datele au trecut printr-un sistem de transmitere de 21 de ori, ajungând în cele din urmă la un sistem de recepţie după ce au parcurs echivalentul a 1802 kilometri.
Volumul traficului de date la nivel global urmează să crească semnificativ în viitorul apropiat,aşa că ar putea fi nevoie de o nouă infrastructură de comunicaţii. În continuare, echipa de cercetători doreşte să se concentreze pe aplicaţiile practice ale reuşitei lor în sfera telecomunicaţiilor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.