Acasă Social Un nou apeduct este construit în Ungheni, cu suportul acordat de Uniunea...

Un nou apeduct este construit în Ungheni, cu suportul acordat de Uniunea Europeană

0

Un nou apeduct este construit în centrul municipiului Ungheni, cu suportul acordat de Uniunea Europeană. Reţeaua, cu o lungime de peste 1600 de metri, urmează să fie terminată până la sfârşitul anului curent şi va asigura cu apă potabilă mai mult de 24 mii de localnici.

Lucrările de construcţie au demarat în luna august, iar acţiunea este parte a procesului de modernizare a centrului municipiului Ungheni, realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat şi ghidat strategic de UE, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), scrie Moldpres.

Investiţia, în valoare de 210 170 de euro, este asigurată din fonduri europene, municipalitatea contribuind suplimentar cu 893 868 lei (46 mii de euro). Noul apeduct este parte magistrală a traseului de apă potabilă în municipiul Ungheni ce interconectează cele şapte cartiere din oraş.

„Sunt bucuros să subliniez că în pofida situaţiei dificile cauzate de pandemia COVID, programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”  progresează constant în implementare, aducând beneficii tangibile pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi acces sigur la apă potabilă, reducerea pierderilor de bani şi apă, precum şi îmbunătăţirea managementului resurselor de apă. Programul reprezintă o agendă transformaţională ce deschide calea spre recuperarea economică rapidă post-Covid, implică o iniţiativă inovatoare de utilizare a tehnologiilor TIC şi a principiilor economiei verzi, pentru a spori substanţial calitatea vieţii oamenilor”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Reţeaua de distribuţie din municipiul Ungheni este învechită şi nu a fost renovată, cu mici excepţii, din 1978, anul construcţiei apeductului din Ungheni. Reţeaua este într-o stare avariată, motiv din care deseori au loc spargeri ale ţevilor, deteriorări ce duc la pierderi considerabile de apă, cheltuieli pentru lichidarea avariilor şi repararea porţiunilor afectate.

„Gradul de uzură al ţevilor de apeduct este de peste 150%, iar 24% din apă nu ajunge la robinet din cauza pierderilor în reţeaua publică de distribuţie. Zeci de mii de lei sunt cheltuiţi anual din bugetul local pentru repararea segmentelor avariate, intervenţii la reţelele de aprovizionare cu apă fiind efectuate în fiecare lună. Din această cauză asistăm deseori la deconectări de apă”, a estimat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Noul sistem va asigura cetăţenii din Ungheni cu acces la apă potabilă şi va îmbunătăţi condiţiile de viaţă a locuitorilor municipiului. Acesta reprezintă primul proiect de infrastructură lansat de programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

„Reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă este esenţială în asigurarea accesului la servicii publice de calitate deopotrivă pentru cetăţeni şi sectorul de afaceri, precum şi în conectarea la reţelele de distribuţie ale altor cartiere ale oraşului, inclusiv zona industrială a Ungheniului, unde este localizată Zona Economică Liberă”, susţine Dima Al-Khatib, reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susţine dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă şi durabilă în regiunile Cahul şi Ungheni, pentru a asigura cetăţenilor o calitate mai bună a vieţii. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, fiind finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD şi UNICEF.

tvrmoldova.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.