Acasă Social Un moldovean întors din Nigeria, diagnosticat cu malarie

Un moldovean întors din Nigeria, diagnosticat cu malarie

0

Un caz de malarie a fost confirmat, la sfârșitul lunii iunie, la un moldovean care a revenit din Nigeria. Acesta nu a administrat tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Agenția menționează că acesta este al treilea caz din acest an.

Malaria este o boală transmisă de anumite specii de țânțari. Este una din cele mai răspândite boli infecțioase: aproape jumătate din populația globului trăiește în zone endemice pentru malarie.

„Boala debutează după o perioadă de incubație de la 8-10 zile la 3-6 săptămâni, în funcție de forma clinică a malariei și se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, grețuri și vărsături. Sindromul specific pentru malaria este accesul febrilic, care se repetă sincron la intervale de 12, 24 sau 48 de ore, în funcție de forma clinică. Malaria poate fi prevenită și tratată. Diagnosticarea promptă a bolii favorizează inițierea rapidă a tratamentului specific. Până în prezent nu există un vaccin eficace împotriva malariei, dar boala poate fi prevenită prin două modalități, care au efect în comun: Chimioprofilaxia – administrarea remediilor antimalarice, dar și protejarea de înțepăturile țânțarilor”, explică ANSP.

Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în țara endemică și până la doi ani după părăsirea acesteia. La apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie – solicitați asistența medicală și comunicați lucrătorului medical perioada, țara, regiunea unde ați călătorit, îndeamnă ANSP.

Totodată, Agenția recomandă celor care intenționează să călătorească în zonele endemice pentru malarie să conștientizeze riscul de răspândire a bolii și să administreze tratament profilactic conform recomandărilor specialiștilor din sănătate. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.