Acasă Diverse Un mister al aurorelor de pe Jupiter a fost în sfârșit elucidat...

Un mister al aurorelor de pe Jupiter a fost în sfârșit elucidat după 40 de ani

0

Pământul nu este singura lume în care are loc fenomenul atmosferic spectaculos cunoscut drept auroră. De fapt, într-o competiție a aurorelor din Sistemul Solar, câștigătorul detașat ar fi Jupiter.

Așa-numitul „Rege al Planetelor” găzduiește cele mai puternice aurore din Sistemul Solar care înconjoară în mod permanent ambii poli ai planetei, transmite SafeNews.md cu referire la Descopera.ro.

Având în vedere că strălucesc în lungimi de undă care nu sunt vizibile, noi nu le putem vedea cu ochiul liber, așa că aurorele au fost descoperite abia în urmă cu 40 de ani. De atunci, oamenii de știință s-au întrebat cum ajung să producă aurorele explozii periodice de radiații X.

Acum, cercetătorii cred că au elucidat, în sfârșit, misterul. Folosind observații de la sonda Juno și Observatorul Spațial XMM-Newton, o echipă condusă de omul de știință planetar Zhonghua Yao de la Academia de Științe din China a descoperit o legătură între exploziile de raze X și vibrațiile din câmpul magnetic al gigantului gazos.

„Fenomenul ar putea fi universal, fiind prezent în mai multe medii diferite din spațiu”

Aceste vibrații generează unde în plasmă care se propagă de-a lungul liniilor câmpului magnetic, cauzând periodic să plouă cu ioni grei în atmosfera lui Jupiter, astfel eliberând energie sub formă de raze X.

„Am văzut Jupiter producând aurore cu raze X timp de patru decenii, însă nu știam cum avea loc fenomenul. Știam doar că acestea erau produse atunci când ionii se prăbușeau în atmosfera planetei”, a explicat astrofizicianul William Dunn de la University College London, Regatul Unit.

„Acum știm că acești ioni sunt transportați de undele de plasmă, o explicație care nu a mai fost propusă până acum, chiar dacă un proces similar produce propriile aurore ale Pământului. Așadar, fenomenul ar putea fi universal, fiind prezent în mai multe medii diferite din spațiu”, a adăugat Dunn.

„Acum am identificat acest proces fundamental”

Aici pe Terra, aurorele sunt generate de particule care provin de la Soare. Acestea se lovesc de câmpul magnetic al planetei noastre, fapt ce trimite particulele precum protoni sau electronic de-a lungul liniilor câmpului magnetic spre poli, acolo unde plouă pe atmosfera superioară a Terrei și se lovesc de moleculele atmosferice. Rezultatul, ionizarea acestor molecule, generează luminile uimitoare pe care le știm cu toții, scrie Science Alert.

Pe Jupiter, lucrurile stau ceva mai diferit. Aurorele sunt constante și permanente pentru că particulele nu sunt solar, ci provin de la satelitul Io al lui Jupiter, cea mai vulcanică lume din Sistemul Solar. Satelitul eliberează constant dioxid de sulf, care este imediat descompus printr-o interacțiune gravitațională complexă cu planeta, astfel devenind ionizat și formând un tor de plasma în jurul lui Jupiter.

„Acum am identificat acest proces fundamental. Procese similare apar cel mai probabil și în jurul lui Saturn, Uranus, Neptun și probabil exoplanete, diferite tipuri de particule fiind transportate de unde”, a precizat Yao.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.