Fostul procuror Anticorupție Andrei Baeșu, cercetat penal pentru amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare, este unul dintre cei cinci candidați admiși la proba interviului pentru ocuparea funcției de inspector de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Acum câteva luni, fostul acuzator de stat a încercat să acceadă și în funcția de judecător. Baeșu figurează în mai multe anchete jurnalistice ale Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).
„Din cei 16 candidați admiși la proba scrisă, s-au prezentat doar zece persoane. […] Pretendenții au avut posibilitatea să își demonstreze cunoștințele în domeniul de activitate al ANI, precum și capacitatea lor de a acționa în aspecte practice. […] Membrii comisiei de concurs au admis cinci candidați la proba interviului, cu următoarele calificative: Rodion Rusnac – 7,84; Doina Popovici – 7,74; Andrei Baeșu – 7,64; Zinaida Guțu – 7,08; Constanția Grosu – 7,01”, transmite ANI.
Candidații admiși vor concura la proba interviului vineri, începând cu ora 09:00. Ulterior, vor fi supuși testării cu poligraful. ANI invită societatea civilă să formuleze întrebări pentru proba interviu a concursului de selectare a inspectorilor de integritate. La formularea întrebărilor se va ține cont de specificul funcției de inspector de integritate.
Fostul procuror Andrei Baeşu este cunoscut opiniei publice pentru rolul său în dosarul lui Veaceslav Platon și al primarului de Orhei, Ilan Şor. În ianuarie curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a demarat o cauză penală pe fapte de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare de către unii factori de decizie și unii procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, inclusiv Baeșu.
De asemenea, Andrei Baeșu figurează într-o anchetă a CIJM despre un caz de mită mușamalizat de oamenii legii. Este vorba de o sumă de 235.000 de euro, care i-ar fi convins pe procurorii anticorupție să înceteze urmărirea penală și să îl elibereze din arest pe un om de afaceri suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Un intermediar ce a înregistrat cu camera ascunsă momentul în care transmitea banii unei procurore a raportat cazul la Procuratura Anticorupție. Cazul a ajuns în gestiunea procurorului Baeșu, însă nu a avut finalitate.
Într-o altă anchetă, reporterii au depistat că acesta beneficiază în fiecare an de donații de mii de euro, iar în 2018, a făcut cumpărături de peste 1.000.000 de lei, de vreme ce întregul venit al familiei a fost de trei ori mai mic.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.