Acasă Economic Un ex-ministru explică de ce R. Moldova are de pierdut foarte mult

Un ex-ministru explică de ce R. Moldova are de pierdut foarte mult

0

Republica Moldova pierde foarte mult, din cauză că nu implementează elemente de guvernanță corporativă. Această părere a fost exprimată de către Mihai Manole, ex-ministru al finanțelor, ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA și fost reprezentant al Moldovei la Fondul Monetar Internațional, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Într-un interviu, acordat postului de radio „Europa Liberă”, Mihai Manole a precizat că, „RED Union Fenosa, când a plecat, nu a cerut de la stat ca să-i preia o parte din datorii, a plecat și atât. 

În cazul Moldova-Gaz, situația este mai complicată. Pentru că astăzi datoria pe care ei au intenția să fie imputată statului Republica Moldova este de peste 122 miliarde de lei.

Asta-i peste trei bugete anuale. Datoria pentru gazele naturale consumate și neachitate.

La noi cetățenii sunt foarte disciplinați, 760 de mii de gospodării de consumatori își achită consumurile regulat. Problema este într-o componentă a întreprinderii-mamă Moldovagaz, se numește întreprinderea-fiică Tiraspoltransgaz, care a acumulat aceste datorii”, a menționat ex-ministrul finanțelor.

Potrivit lui Mihai Manole, nu poate să apară această datorie, fiindcă „legătura între întreprinderea-mamă Moldova-Gaz și întreprinderea-fiică Tiraspoltransgaz nu poate avea loc, nici nu putem să ne-o imaginăm.

Din care considerente? Având în vedere că rubla transnistreană nu este recunoscută, nu avem răspunsul cum trebuie să aibă loc plățile.

Cum trebuie Tiraspoltransgaz să transfere banii la Moldovagaz? Al doilea moment – Tiraspoltransgaz lucrează după alte acte normative de reglementare, al treilea moment – vânzarea gazelor la Tiraspoltransgaz, pe malul stâng are loc la tarife mai mici decât cele care sunt aplicate pe malul drept.

Banii acumulați la tarife mai mici sunt utilizați pentru a plăti un supliment de 100 de ruble la pensionari, dar nicio copeică nu vine la Moldovagaz pentru achitarea datoriei față de Gazprom”, a subliniat ex-ministrul finanațelor.

În contextul în care în toamnă se așteaptă o majorare a tarifelor la gazele naturale, de la 147 la la 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, Mihai Manole a opinat că nu primul-ministru trebuie implicat la etapa inițială în acest proces, dar că de acest aspect trebuie să se ocupe persoane abilitate de la Agenția Proprietății Publice.

Potrivit fostului reprezentant al Moldovei la FMI, în negocierile dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Imternațional pot să apară discuții în privința diminuării cotelor impozitului pe venit, de la 18 la 12%.

„E clar că o să se insiste să stabilim, să determinăm surse de formare a bugetului. Cineva o să ne plătească, dar noi o să cheltuim. Va fi mare problemă cu sistemul de pensionare, adică va trebui de revăzut, pentru că, uitați-vă cum se formează veniturile la fondul social, cu participarea bugetului de stat, da?”, a punctat Mihai Manole.  

Mihai Manole susține că Republica Moldova va trebui să încheie un nou acord cu FMI foarte operativ, după formarea noului Guvern.

„Nu trebuie de tărăgănat cu asta, trebuie de așezat și de format, e perioada când trebuie să fie elaborat bugetul pentru anul viitor, când va fi politica bugetară aprobată la nivel de Parlament.

Și încă o dată, eu sunt convins că noi o să trecem prin perioade foarte complicate, dar nu trebuie să ne pună asta în situația să venim împotrivă, deci pentru un viitor noi trebuie să susținem chiar și unele măsuri nepopulare”, a opinat fostul repezentant al Moldovei la FMI.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.