Acasă Anticipate 2021 Un consiliu electoral distinct va asigura organizarea alegerilor în străinătate

Un consiliu electoral distinct va asigura organizarea alegerilor în străinătate

0

Un consiliu electoral distinct, cu sediul la Chișinău, va asigura organizarea proceselor electorale pentru secțiile de votare constituite peste hotare. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, într-o conferință de presă. Până în 2019, această competență îi revenea Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău nr.1.

Pentru votul în străinătate a fost constituită circumscripția electorală nr.38. Până la 5 iunie, CEC va decide organizarea și formarea secțiilor de votare din străinătate, în baza criteriilor stabilite de Codul Electoral.

Legislația electorală indică mai multe criterii pentru constituirea secțiilor de votare în afara țării. În cazul alegerilor parlamentare, pe lângă secțiile de votare din incinta misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova, se organizează una sau mai multe secții de votare suplimentar. 

Constituirea acestor secții de votare se stabilește de către Comisia Electorală Centrală, cu avizul prealabil al MAEIE, în baza a trei criterii: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent organizat în circumscripția națională, numărul de alegători înregistrați prealabil și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul și locul aflării acestora.

Până acum s-au înregistrat prealabil peste 93 de mii de cetățeni. Termenul limită este 26 mai. Înregistrările pot fi făcute online pe pagina: alegator.md, pe suport de hârtie prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.